Με κέρδη άνοιξε την εβδομάδα η Ασία - Σε υψηλά 3 μηνών ο Nikkei

Με άνοδο υποδέχθηκαν τη νέα εβδομάδα οι ασιατικές αγορές, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο μείωσαν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εντός του Σεπτεμβρίου.

«Τα στοιχεία για τα μισθολόγια εκτός του αγροτικού τομέα ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς και στην ουσία εκμηδένισαν τις πιθανότητες ανόδου των επιτοκίων από τη Fed», αναφέρει σε σημείωμά

του, ο αναλυτής αγορών της IG, Angus Nicholson.

«Οι επενδυτές βρίσκονται σε μια αντικρουόμενη κατάσταση για το αν θα πρέπει να εστιάσουν στα επιτόκια ή την υφιστάμενη οικονομία», προσθέτει ο Nicholson.
Μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων μετατίθενται για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει η Fed τον Δεκέμβριο.

Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 17.037,63 μονάδες, ενώ σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι ασιατικοί δείκτες με τον κινεζικό Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 0,16% και ο Shenzhen να καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,54%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,66%, αναρριχόμενος σε υψηλά από τα μέσα του 2015.

Σε θετικό έδαφος και το χρηματιστήριο της Ταϊβάν με κέρδη 1,14%, ενώ ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία μετρά κέρδη 0,7%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi καταγράφει κέρδη 1.08%, ενώ ο ASX στην Αυστραλία ενισχύεται κατά 0,96%. Στην Ταϊλάνδη ο δείκτης SET Composite με πτώση 1,35% νωρίτερα, μάζεψε αρχικές απώλειες πάνω από 2% και άγγιξε χαμηλά επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 151.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στο 4,9%.

Με αυτά τα δεδομένα, προσέρχονται και οι αξιωματούχοι της Fed στην ερχόμενη συνεδρίαση, στις 20-21 Σεπτεμβρίου, έχοντας τονίσει, επανειλημμένως πως πρόκειται για στοιχεία κρίσιμης σημασίας που θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, προτού η Τράπεζα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνησή της. Συνεπώς, το ενδεχόμενο σύσφιγξης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, χάνει έδαφος, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση μάλλον τον τελευταίο μήνα του έτους. Άλλωστε, η Fed πιθανόν να επιλέξει να περιμένει και τα επόμενα στοιχεία για την απασχόληση, αλλά και τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζα της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, ανέφερε σήμερα ότι «υπάρχει ακόμα άπλετος χώρος για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση» και ότι «οι νέες ιδέες δεν θα πρέπει να αποκλείονται από το τραπέζι», μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, ο Kuroda απέρριψε και σχόλια αναλυτών ότι της αγοράς ότι η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της.

Στα μάκρο της ημέρας, Οι μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, με μια σταθερή αύξηση των ειδικών πληρωμών μπόνους.

Οι μισθοί για τους Ιάπωνες εργαζόμενους αυξήθηκαν 1,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η άνοδος ωθήθηκε κυρίως από την αύξηση κατά 4,2% των καταβολών των ειδικών επιδομάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι ιαπωνικές εταιρείες εμφάνισαν κέρδη-ρεκόρ στο β΄ τρίμηνο. Τα τελευταία στοιχεία για τους μισθούς υποδηλώνουν ότι κάποιες εταιρείες είναι πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα στους εργαζόμενους σε προσωρινή βάση, με την μορφή επιδομάτων, εάν όχι σε μόνιμη βάση.

Στην Κίνα ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από 51,7 τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η άνοδος άνω των 50 μονάδων σηματοδτεί επέκταση του τομέα υπηρεσιών, ενώ κάτω αυτού του ορίου σημαίνει συρρίκνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα