Με ελαφρά πτώση το άνοιγμα στην Ευρώπη μετά την επίθεση στη Νίκαια

Ελαφρώς καθοδικό το άνοιγμα σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στην πρωτοφανή πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx600 άνοιξε με πτώση 0,38%.

Στους επιμέρους δείκτες αυτή την ώρα, ο FTSE100 στο Λονδίνο με πτώση 0,15%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 0,22% και ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 0,42%

Η επίθεση

(τρίτη στη γαλλική επικράτεια σε διάστημα 18 μηνών) αποτέλεσε πλήγμα στο ήδη εύθραυστο επενδυτικός κλίμα που μόλις είχε αρχίσει να αναθαρρεί από τη μέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από την Τερέζα Μέι – εξέλιξη που βοηθά τη Βρετανία να μεταβεί σιγά σιγά σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό κλίμα είχε αρχίσει να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των προσδοκιών χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Και παρά το γεγονός ότι τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερό το επιτόκιο στο 0,5%, οι αγορές αναμένουν ότι η μείωσή του είναι στο τραπέζι και θα συμβεί οσονούπω.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Κίνας επεκτάθηκε κατά το β' τρίμηνο με γρηγορότερους ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις με επέκταση του ΑΕΠ κατά 6,7%, βοηθώντας να μετριαστούν οι φόβοι για κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στα εταιρικά νέα, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer ανέβασε την προσφορά της προς τη Monsanto κατά 3 δολ., στα 125 δολ. ανά μετοχή, μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την τελευταία για θέματα χρηματοδότησης.

Η Airbus ξεπέρασε σε νέες παραγγελίες την αντίπαλό της Boeing στο Airshow του Farnborough οι μετοχές της ωστόσο σημειώνουν πτώση.

Οι μετοχές της BP κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα μετά την απόφασή της να συμφωνήσει να επωμιστεί επιβάρυνση ακόμα 5,2 δισ. δολ. για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Πλέον, το συνολικό κόστος για την εταιρεία ανέρχεται σε 61,6 δισ. δολ.

Η μετοχή της Unicredit κινήθηκαν με άνοδο μετά τις ανακοινώσεις της ότι μπορεί επανεξετάσει τις αγορές στις οποίες λειτουργεί αλλά ότι υα διατηρήσει την ευρωπαική της ταυτότητα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Sole 24 Ore, ο νέος της CEO, Jean-Pierre Mustier

Στο μεταξύ, στις ασιατικές αγορές καταγράφηκε μικτή εικόνα, με τους κινεζικούς δείκτες να σημειώνουν απώλειες μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας.

Στην Κίνα ο Shanghai Compositeμε απώλειες 0,20% μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας που παρέμεινε σταθερή στο 6,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποβοηθούμενη από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που υιοθετήθηκαν στις αρχές του έτους. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 6,6% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου λόγω της αποδυνάμωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας, των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται σταθεροποιητικά.

Στην υπόλοιπη Ασία, κέρδη 0,71% καταγράφει ο ιαπωνικός Nikkei, ενώ ο S&P/ ASX 200 στην Αυστραλία κινείται με άνοδο 0,28%. Παράλληλα, κέρδη 0,4% σημειώνει ο Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ κέρδη 0,94% σημειώνει και το χρηματιστήριο της Ταϊβάν. Απώλειες 0,15% για τον New Zealand στη Νέα Ζηλανδία.
Σε θετικό έδαφος έκλεισε χθες το αμερικανικό χρηματιστήριο με τους S&P και Dow Jones να σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, λόγω και των καλύτερων αποτελεσμάτων της JP Morgan, από τις αρχικές εκτιμήσεις..

Keywords
Τυχαία Θέματα