«Μαύρος» Δεκέμβριος για τα funds που σόρταραν τις τράπεζες

του Δημήτρη Παφίλα

Πανωλεθρία έχουν υποστεί τον Δεκέμβριο τα τρία funds που σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την μετοχή της ΔΕΗ.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ανέβει απο 22% έως 48,5% και η μετοχή της ΔΕΗ 21,7%. Όπως φαίνεται, το παιχνίδι

των Short – οι οποίοι σορτάρουν τις μετοχές από μακριά δίχως να έχουν άμεση επαφή με τις ελληνικές τράπεζες – είναι ακριβό και κοστίζει σε ότι αφορά τον δανεισμό των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, το Marshall και εκπρόσωποι του ήλθαν σε επαφή με ελληνική τράπεζα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η βασική τους θέση παρέμενε ότι, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στα stress tests, αλλά θα έχουν και διοικητική αναταραχή. Αρχικά, και απο το καλοκαίρι τα short απέδωσαν.

Όταν, όμως, τα αποτελέσματα του 9μηνου έδειξαν πρόοδο στην μείωση των NPL'S, τότε το παιχνίδι άλλαξε άρδην για τους Short παίκτες που πήγαν κόντρα στην δέσμευση των διοικήσεων, έναντι του επόπτη να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η μετοχή της Πειραιώς προηγείται με άνοδο 48,5% - καθώς είναι η πιο επιθετική τράπεζα, σ ότι αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων.

Η άνοδος ήλθε μετά την ανακοίνωση της σημαντικής μείωσης των κόκκινων δάνειων στο 9μηνο. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι στις τελευταίες 21 συνεδριάσεις οι οι 15 ήταν θετικές και μόνο οι έξι αρνητικές με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 15% και να χάνει μόλις 4,56%.

Το Marshall Wace είναι ο μεγάλος χαμένος καθώς ήδη μείωσε τις θέσεις του στην ALPHA bank σε 0,59% από 0,63% προηγουμένως, ενώ διατηρεί short ( σ' όλες τις μορφές με μετοχές, παράγωγα ) σε ποσοστό 0,59% για την Eurobank, 0,77% για την Εθνική και 0,71% για την Τράπεζα Πειραιώς. Μεγάλες ζημιές καταγράφει και το Lansdowne Partners που σορτάρει την μετοχή της ΔΕΗ σε ποσοστό 0,80% ( θέση 3/1/2018) καθώς ο τίτλο της ΔΕΗ έχει καταγράψει άνοδο 21,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα