Μ. Σχοινάς: Αμέριστη η συμπαράσταση της Κομισιόν στην Ελλάδα

Του Ιωάννη Αντύπα

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στάση της ΠΓΔΜ στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας πως στη Σύνοδο για τον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων αποφασίστηκε η επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, «κάτι που δεν τηρήθηκε».

Αναφερόμενος στη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως έχει μεν το δικαίωμα προστασίας των

συνόρων της, όμως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανήσυχη από τις χθεσινές εικόνες» και τόνισε πως τα μέτρα για την προστασία των συνόρων πρέπει να είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν ο εκπρόσωπος τόνισε πως «η μόνη λύση στο προσφυγικό είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση» και δήλωσε πως αναμένει η Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Επίσης τόνισε πως η Σύνοδος θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να συζητηθούν τα ανοιχτά ζητήματα που έχει η Ε.Ε. με τη Τουρκία.

Παράλληλα επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό πως έχει την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη προσωπική του υποστήριξη.

Στο επίκεντρο του νέου μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι αύριο ο Κύπριος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, θα παρουσιάσει στο Κολέγιο των Επιτρόπων τον νέο μηχανισμό έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας το προηγούμενο πλαίσιο, το οποίο όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Επιτροπή αναμένεται να δεσμεύσει 700 εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο τριετίας για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της ΕΕ – εστιάζοντας τη προσοχή της στην Ελλάδα.

Παράλληλα ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν πως γίνονται εργασίες τώρα έτσι ώστε να διοχετευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα διαθέσιμα κεφάλαια που δεν αξιοποιούνται για να βοηθηθεί η χώρα μας.

Τέλος ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε πως η Ιρλανδία αποδέχθηκε να συμμετάσχει πλήρως στον μηχανισμός μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους αιτούντες ασύλου σε Ελλάδα και Ιταλία από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα