Μ. Ντράγκι: Πιθανή η επέκταση του QE μετά τον Μάρτιο - Ζήτησε αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Είναι πιθανή η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πέραν του Μαρτίου (2017), επανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε επιτροπή του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Όπως είπε, η ΕΚΤ θα κάνει ότι πρέπει για να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, συνεχίζοντας την πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων.

«Η ΕΚΤ

θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, τηρώντας την εντολή της», είπε.

«Αν χρειαστεί θα δράσουμε με όλα τα εργαλεία που μας επιτρέπει η εντολή μας» είπε, προσθέτοντας ότι «θα διατηρήσουμε την σημαντική ποσότητα νομισματικής στήριξης που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδο κάτω, αλλά κοντά, στο 2%».

Αναφορικά με τα επιτόκια, δήλωσε ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι οι τιμές καταναλωτή θα ανακάμψουν το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς όπως τόνισε οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί παρά την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το βρετανικό δημοψήφισμα μετά το οποίο, όπως είπε, η ευρωπαϊκή οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, στην οποία συνέβαλε και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης, είπε ότι έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά, ωστόσο, το αρνητικό περιβάλλον επιτοκίων έχει αποδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχει γίνει κάπως ελαφρύτερη σε σύγκριση με τα υψηλά στα τέλη του 2013, η διαδικασία της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ σταδιακή και, ως εκ τούτου συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα ορισμένων τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα