«Λουκέτο» από Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ

Με εκκαθάριση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών απαντά ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο των εργαζομένων για επίσχεση εργασίας εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές έως και σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το voria.gr της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός έχει καταρτίσει νομοθετική ρύθμιση που έχει υποβληθεί στο Γενικό

Λογιστήριο του Κράτους στο οποίο παρουσιάζεται όλο το πλάνο ανάπτυξης των συγκοινωνιακών φορέων της Συμπρωτεύουσας.

Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο εταιρειών: του «Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ), ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το νέο ΣΑΣΘ το οποίο θα είναι 100% κρατικός, θα διοικείται από 9μελες διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων έξι μέλη θα διορίζει ο υπουργός.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση μιας δεύτερης εταιρείας με την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΑΣΥΘ). Η εταιρεία θα είναι θυγατρική της ΟΣΕΘ στην οποία το κράτος θα έχει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα μπορεί να περάσει στην τα τοπική αυτοδιοίκηση, σε δήμους, περιφέρειες, φορείς κ.ο.κ. Η ΑΣΥΘ θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο το οποίο εκτελείται σήμερα από το μετρό, το τραμ κ.λπ.

Ο ΟΑΣΘ θα τεθεί σε εκκαθάριση αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 3 Δεκεμβρίου του 2017. Η εταιρεία θα διοικείται από 7μελες συμβούλιο εκκαθαριστών, εκ των οποίων οι έξι θα διορίζονται από τον υπουργό και ο έβδομος από τους μετόχους.

Το δ.σ. της ΑΣΥΘ θα αποτελείται από 9 μέλη εκ των οποίων τα 8 τα διορίζει ο υπουργός και το ένατο θα είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που ο υπουργός Μεταφορών καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Σπίρτζη.

Keywords
Τυχαία Θέματα