Λαγκάρντ: Οι κίνδυνοι για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνονται

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους, και η απογοήτευση που υπάρχει λόγω της ανισότητας που δημιουργείται αυξάνει το δέλεαρ του προστατευτισμού, δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν μειωθεί οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τον κίνδυνο της οικονομικής σύσφιξης σε πολλές χώρες, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια

ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη. Δεν έχει ακόμα δοθεί η αναμενόμενη «σκυτάλη της ανάπτυξης» από τις αναδυόμενες αγορές στις προηγμένες οικονομίες, πρόσθεσε η ίδια.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, έχουμε ανάπτυξη, δεν είμαστε σε κρίση» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. «Το όχι και τόσο καλό νέο είναι ότι η ανάκαμψη παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη, και οι κίνδυνοι για την αντοχή της αυτής τηα ανάπτυξης αυξάνονται».

Σύμφωνα με την ίδια η ανάπτυξη στις ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στο ισχυρό δολάριο, ενώ οι χαμηλές επενδύσεις και η υψηλή ανεργία λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης, ανέφερε πως η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν ασθενέστερος από τον αναμενόμενο.

Η μετάβαση της Κίνας προς ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο περιλαμβάνει επιβράδυνση της ανάπτυξης, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η ύφεση στη Βραζιλία και τη Ρωσία ήταν χειρότερη από ό, τι αναμενόταν και τα έθνη της Μέσης Ανατολής έχουν πληγεί σκληρά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

«Σίγουρα, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τη μεγάλη οικονομική κρίση» είπε η κ. Λαγκάρντ. «Αλλά επειδή η ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλή για πάρα πολύ καιρό, πάρα πολλοί άνθρωποι απλά δεν το κατάλαβαν».

Η επίμονη χαμηλή ανάπτυξη μπορεί να είναι «αυτοτροφοδοτούμενη», λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στη δυνητική παραγωγή που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφεί, είπε.

Τέλος η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε ηχηρή έκκληση στις χώρες να χρησιμοποιήσουν όλες τρία μεγάλα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για την τόνωση της ανάπτυξης: τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα φορολογικά κίνητρα και την νομισματική πολιτική.

Τα σχόλια αυτά της κ. Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία προσθέτονται στα ήδη υπάρχοντα σημάδια που υπάρχουν μέχρι τώρα που μαρτυρούν πως το ΔΝΤ θα μειώσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στο World Economic Outlook στις 12 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα