Λαγκάρντ: Η πιο αργή αλλά βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας θα αποδειχτεί ωφέλιμη

Πιο αργή αλλά βιώσιμη χαρακτήρισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, υπογραμμίζοντας πως θα ωφελήσει τον κόσμο σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, η κ.Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Παρίσι σε μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας,

Κριστιάν Νοϊέρ ο οποίος αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του, ανέφερε ότι η οικονομική επανεξισορρόπηση της Κίνας είναι μια θετική μακροπρόθεσμη προσπάθεια, αλλά θα πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών.

«Η ίδια η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πολυετές σχέδιο για την επανεξισορρόπηση της οικονομίας της, προς μια πιο αργή και πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για μια θετική προσπάθεια που, μακροπρόθεσμα, θα ωφελήσει τους πάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, αυτή η μεταμόρφωση παράγει δευτερογενείς επιδράσεις - μέσω του εμπορίου και της μειωμένης ζήτησης για τα εμπορεύματα» πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ήδη το πετρέλαιο και οι τιμές των μετάλλων έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα περίπου αλλά τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης δείχνουν ότι είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι στις προηγμένες οικονομίες απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της συνολικής ζήτησης και την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.

Επίσης, ανέφερε πως οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να αναπροσανατολίσουν τις οικονομίες τους προς νέες πηγές ανάπτυξης και τόνισε την ανάγκη για ένα «ισχυρότερο παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφάλειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα