Λ. Κατσέλη: Λάθος ο νόμος για τις διοικήσεις των τραπεζών

Μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, το νέο μοντέλο διοίκησης που προωθείται μέσα από τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών. Αναφερόμενη στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σχήμα μονοδιάστατο, που ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεσή

του με την πραγματική οικονομία και στερεί δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις. Ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, είπε, θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, ενώ διακυβεύει την ανταγωνιστικότητά τους στο διεθνές περιβάλλον. Τόνισε δε, ότι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν πρέπει να μετέχουν μόνο τραπεζικοί αλλά και επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρχει απευθείας σύνδεση με την αγορά.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, η κα. Κατσέλη ανέφερε πως «παρά την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τον οριακά αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ, που διαμορφώθηκε στο -0,2% το 2015, οι υφεσιακές επιπτώσεις ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες.

H εικόνα, με βάση τους πρώτους μήνες του 2016, είναι μικτή με θετικές προοπτικές, εφόσον ενισχυθεί το κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας», είπε χαρακτηριστικά..

Η κα. Κατσέλη δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη χάρη στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε ένα ασταθές Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Διευκρίνισε δε, ότι, αν δεν συμβούν νέα απρόσμενα γεγονότα και υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα τότε θα είναι δυνατή μια σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, της αγοραστικής δύναμης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Στις βασικές στρατηγικές επιδιώξεις της Εθνικής Τράπεζας, η κα. Κατσέλη συμπεριέλαβε τη διεύρυνση της κερδοφορίας, τη διατήρηση του ηγετικού ρόλου της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ως κυριότερες προκλήσεις ανέφερε:

Πρώτον, την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου για την Τράπεζα.

Δεύτερον, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τρίτον, την προετοιμασία της Εθνικής για να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο.

Και τέλος, την αναβάθμιση και αναμόρφωση του πλαισίου εταιρικής της διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στην ομιλία του τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση».

Παράλληλα εξήρε τη σπουδαιότητα της ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων. Αναφερόμενος στη μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε: « Η δίκαιη επίλυση των επισφαλειών είναι μονόδρομος, και εμείς την αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία. Και αυτό γιατί αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που είναι σε δυσκολία να επιστρέψουν στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, τότε αυτό θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Σε βάθος χρόνου η ανάκαμψη των μεγεθών θα οδηγήσει και στην ανάκτηση των κεφαλαίων». Όπως τόνισε, «Έχει έρθει η ώρα να μην περιμένουμε τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά να προσπαθήσουμε να τα προκαλέσουμε ή να τα υποβοηθήσουμε. Άμεσα ή έμμεσα».

«Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», κατέληξε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα