Κυβέρνηση και ΟΑΣΑ τα «μαζεύουν» μετά το φιάσκο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Της Μαριάννας Τζάννε

Σε πολιτική θηλιά που δοκιμάζει καθημερινά την κυβερνητική πολιτική στις συγκοινωνίες, μετατρέπεται η υπόθεση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ύστερα από σχεδόν ένα μήνα ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, με πάνω από 150.000 κάρτες σε κυκλοφορία, για τις οποίες οι χρήστες έχουν ματώσει για να εκδώσουν, χθες με μπαράζ ανακοινώσεων το υπουργείο Υποδομών και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιχειρούν το αυτονόητο.

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να αναζητηθεί εναλλακτική λύση για την έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας!

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, στο υπουργείο Υποδομών συνάντηση μεταξύ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του ΟΑΣΑ, αλλά και του αναδόχου του αυτόματου κομίστρου (κοινοπραξία Τέρνα-LG), προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να παρακαμφθεί η φυσική παρουσία στα εκδοτήρια, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης ώστε η κάρτα να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά.

Ο ΟΑΣΑ αλλά και το υπουργείο έχουν επιρρίψει ευθύνες για τις εικόνες χάους που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στα εκδοτήρια, στην επιβολή από την Αρχή, της αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών με βάση δύο γνωμοδοτήσεις που εκδόθηκαν, τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το υπουργείο δείχνει την αντίθεσή του στην γραμμή της Αρχής, υποστηρίζοντας ότι η χρήση των δεδομένων «επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς όπως τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πρέπει να επιτρέπεται και στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».

Χθες, στην αντεπίθεση πέρασε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης (σ.σ. δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων), διαχωρίζοντας την θέση της από την λειτουργία των συστημάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην γνωμοδότηση του Ιανουαρίου περιγράφεται αναλυτικά ο διττός τρόπος έκδοσης της ηλεκτρονικής κάρτας. Είτε στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ με την υποβολή των αναγκαίων στοιχείων (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας κ.α.), είτε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ότι ο χρήστης εισάγει μόνος τα στοιχεία του και κατόπιν τα υποβάλλει διαδικτυακά ώστε στην συνέχεια να μεταβεί στα εκδοτήρια για να παραλάβει την κάρτα του. Η ειρωνεία είναι ότι ο τρόπος αυτός θεωρήθηκε τότε, ο πιο ενδεδειγμένος για να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις! Στην πράξη, ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο αντί να κάνουν καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, έστειλαν σε πρώτη φάση τον κόσμο στο γκισέ και όταν άρχισαν να σχηματίζονται οι ατελείωτες ουρές, τους προέτρεψαν να καταθέσουν τα στοιχεία τους σε φακέλους. Τώρα, αναζητούν λύσεις στο παρά πέντε για να λύσουν τον γόρδιο δεσμό του ηλεκτρονικού κομίστρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα