Κρυφά «δώρα» και ελαφρύνσεις φόρων λόγω μείωσης των αντικειμενικών


​του Κωστη Πλάντζου​

Φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες –και αγρίως φορολογούμενους- ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, κρύβουν οι μειωμένοι έως 21% συντελεστές εμπορικότητος που προβλέπονται στην απόφαση Αλεξιάδη για τις νέες αντικειμενικές​. Λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ​πάντως και με πολλές χιλιάδες μαγαζιά κλειστά και ανοίκιαστα, ακόμα και οι μειωμένοι συντελεστές φέρνουν φόρους σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν εισόδημα από τα ακίνητά τους.

Μεγαλύτερα οφέλη έχουν εκατομμύρια άλλοι ιδιοκτήτες από τις μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ζώνης, στις περιοχές τουλάχιστον όπου οι τιμές έπεσαν

κατά 5%-19%. Χιλιάδες νοικοκυριά θα διαπιστώσουν πλέον ότι η μείωση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, θα τους επιτρέψει να ζητήσουν προνοιακά επιδόματα ή επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή ένταξή τους στο Νόμο Κατσέλη, ενώ πριν αποκλείονταν.

Για όλα αυτά πάντως, καθώς και για τυχόν επιστροφές φόρου σε περίπου 10.000 ιδιοκτήτες που μεταβίβασαν ακίνητο στο β΄εξάμηνο του 2015, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει ειδικές διατάξεις και ρυθμίσεις, καθώς οι δικαιούχοι ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων αυξάνονται, αλλά τα περιθώρια φοοεπαλλαγών και παροχών είναι στενά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αντικειμενικες τιμές της εφορίας παραμένουν, παρά τις μειώσεις τους, σε συντριπτικό ποσοστό υψηλότερες από τις εμπορικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα