Κριστόφ Πάπουσεκ: Ο Αυστριακός που έβαλε σε νέα φάση ακμής το σινεμά και στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο συνιδιοκτήτης των multiplex κινηματογράφων Cineplexx, που από τα τέλη του 2015 πραγματοποίησαν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη-, Κριστόφ Πάπουσεκ είναι ένας άνθρωπος επικοινωνιακός. Ζωηρός και γελαστός, με άποψη, δείχνει πιο πολύ μεσογειακά οι­κείος παρά Βόρειος. Κι όμως, προέρχεται από μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, την Αυστρία. Μια

χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων πολύ περισσότερο για πολιτικά παρά για κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα. Τον συναντήσαμε ένα φθινοπωρινό πρωινό στην Κηφισιά για να μας μιλήσει για τις επενδύσεις του στη χώρα μας, το σινεμά, την αγορά και την οικονομία. Ομως ο ίδιος έδειξε να ενδιαφέρεται πολύ για την κοινωνία και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον μας.

«Συμβαίνουν πολλά πράγματα αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η Αυστρία έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο λόγω των προεδρικών εκλογών της και της συζήτησης για το εάν θα έχει για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έναν ακροδεξιό πολιτικό στην ηγεσία της», τονίζει και συμπληρώνει: «Πάντως πρέπει να σας το ξεκαθαρίσω. Οι Αυστριακοί είναι δημοκράτες. Είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να ξαναζήσουν την Ιστορία. Αυτό είναι σημαντικό». Ισως θέλοντας να μας θυμίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό κέντρο αρνητικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό χώρο, και προφανώς με διάθεση να φανεί ευγενικός καθώς συνηθίσαμε εδώ και καιρό να θεωρούμαστε οι πολιτικοί παρίες της Ε.Ε., ο κ. Πάπουσεκ εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εμάς. Οτι έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς οι δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων κερδίζουν παντού έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος, ως συνιδιοκτήτης των κορυφαίων ευρωπαϊκών χώρων προβολής ταινιών, των κινηματογράφων Cineplexx, είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος που πιστεύει βαθιά ότι ο πολιτισμός και το θέαμα μπορούν να δώσουν λύσεις. Θα ανοίξουν τα μάτια του κόσμου και θα πλάσσουν συνειδήσεις. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που μαζί με τους συνεργάτες του επενδύουν στο σινεμά. Εναν χώρο που έχει περάσει πολλές αναταράξεις και ο οποίος σήμερα ψάχνει νέο βηματισμό.

Από τη Θεσσαλονίκη η αρχή

Η δυναμική είσοδος της αυστριακής εταιρείας στην ελληνική αγορά ήταν μια εξέλιξη που συζητήθηκε και η οποία ήδη στον πρώτο χρόνο της πορείας της κέρδισε τις εντυπώσεις. Πρόκειται όμως για μια επένδυση που ψάχνει νέους δρόμους και ευκαιρίες στη χώρα μας με τρόπο άμεσο και δυναμικό. H Cineplexx International θεωρείται μία από τις κορυφαίες αλυσίδες στην Ευρώπη, με πείρα σχεδόν μισού αιώνα στη βιομηχανία του κινηματογράφου. «Μαζί με τον οραματιστή και ιδρυτή των Cineplexx International Κρίστιαν Λανγκχάμερ έχουμε δημιουργήσει ένα καταπληκτικό δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών για το οποίο έχουμε αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Συνδυάζοντας την υψηλότερη τεχνολογία, την ποιότητα των υπηρεσιών, το φιλικό περιβάλλον, το marketing, επιδιώξαμε να φέρουμε μια νέα εμπειρία», αναφέρει ο κ. Πάπουσεκ.

Για τον ίδιο η προοπτική της βιομηχανίας του σινεμά είναι πολύ θετική. Κι αυτό διότι μια σειρά από καινοτομίες στην τεχνολογία το επιτρέπουν. «Το σινεμά περνάει σε μια νέα φάση ακμής. Ειδικότερα, καινοτομίες στην προβολή και το τονικό εύρος στην ποιότητα ενός κινηματογράφου, η ψηφιακή επανάσταση στην προβολή της εικόνας, τα αναπαυτικά καθίσματα, η καθαριότητα, η φιλική εξυπηρέτηση καθιστούν χώρους όπως οι δικοί μας το Νο 1 μέρος για την κατανάλωση των ταινιών.

Πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως προβολή με λέιζερ ή τρισδιάστατο ήχο, υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη. Ο συνδυασμός με την κατάλληλη άνεση κάνουν τις επιλογές απεριόριστες». Ο συνιδιοκτήτης της αυστριακής πολυεθνικής υποστηρίζει εξάλλου ότι πρόκειται για την καλύτερη διασκέδαση -με βάση τη σχέση κόστος/αξία- που υπάρχει σε καιρό κρίσης. «Πρόκειται για μια value for money λογική. Ενα εισιτήριο για μια ταινία υψηλής ποιότητας και ψυχαγωγίας, το να περάσεις πάνω από δύο ώρες ευχάριστα με χαμηλό κόστος είναι μια ασυναγώνιστη προσφορά», τονίζει.

Παράλληλα η Cineplexx έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό club προνομίων, τα μέλη του οποίου έχουν τη δυνατότητα αγοράς φθηνότερων εισιτηρίων και συλλογής πόντων βάσει των οποίων μπορούν να κερδίζουν δωρεάν είδη κυλικείου και εισιτήρια, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης τοπικών και διεθνών παραγωγών. Ολα αυτά συνετέλεσαν ώστε σύντομα η Cineplexx να γράψει στη χώρα μας το δικό της success story. Ο πρώτος κινηματογράφος της στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στον δεύτερο όροφο του «One Salonica Outlet Mall» και διαθέτει 8 υπερσύγχρονες αίθουσες, όλες με δυνατότητα 3D προβολής, και ένα πρωτοποριακό σύστημα αγοράς εισιτηρίων και κυλικείου από ένα ταμείο με πολλές προσφορές.

H Cineplexx International GmbH θεωρείται από τις κορυφαίες αλυσίδες κινηματογράφων στην Ευρώπη. Εχοντας στο δυναμικό της περισσότερες από 300 οθόνες σε 42 διαφορετικά σημεία, απασχολεί περίπου 1.200 εργαζομένους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι φίλοι του σινεμά που επισκέπτονται κάποιο Cineplexx στην Ευρώπη ανέρχονται περίπου σε 10,5 εκατομμύρια. Από το 2009 η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται σε γειτονικές με την Αυστρία χώρες, όπως η Ιταλία, και ακολούθως άπλωσε την παρουσία της σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, σε Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Αλβανία.

«Η Ελλάδα αποτελούσε μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας εδώ και κάποια χρόνια. Επειτα από σχολαστική αξιολόγηση του κινηματογραφικού τοπίου και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, η Cineplexx International αποφάσισε να φέρει την τεχνολογικά άρτια κινηματογραφική εμπειρία και στο ελληνικό κοινό», υπογραμμίζει ο κ. Πάπουσεκ, ο οποίος με δυναμικό τρόπο αναζητά νέες μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με σκοπό την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας, καθώς η χώρα μας έχει προτεραιότητα στον πανευρωπαϊκό σχεδιασμό του ομίλου και κρύβει ευκαιρίες. «Ψάχνουμε νέα πρότζεκτ, ενδεχόμενα νέα deals. Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και τις αναζητούμε», αναφέρει ο ίδιος. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η Cineplexx βραβεύτηκε από το Cine Europe 2016 ως International Exhibitor of the Year. Ο κ. Πάπουσεκ εκτιμά ότι η ποιότητα ενός κινηματογράφου ξεχωρίζει και συγκριτικά με την οικιακή ψυχαγωγία κερδίζει έδαφος το σινεμά.

Η ιστορία των Cineplexx

Η Cineplexx προέκυψε ως συνέχεια της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1951 με την επωνυμία Constantin Film. Επρόκειτο για μια εταιρεία βασισμένη στον κινηματογράφο, μια τέχνη που γνώρισε ραγδαία πρόοδο πριν αλλά και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εκτός του Χόλιγουντ και στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι προπολεμικά στα στούντιο της γερμανικής UFA γεννήθηκαν μεγάλα αστέρια του σελιλόιντ, όπως η αξέχαστη Μάρλεν Ντίτριχ. Με βάση στη Βιέννη που προσπαθούσε να ανοικοδομηθεί, ο όμιλος πέρασε μια φάση ανόδου αλλά και δυσκολιών υπό την καθοδήγηση του Αντον Λανγκχάμερ. Η προκύψασα Cineplexx επικεντρώθηκε στη δραστηριότητά της ως αλυσίδας κινηματογράφων επιλέγοντας να κινηθεί αναπτυξιακά στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, πάντοτε με multiplex κινηματογράφους που εξυπηρετούν τις μοντέρνες τάσεις και απαιτήσεις των θεατών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Cineplexx παρουσιάζει πωλήσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ σήμερα, με τον κ. Πάπουσεκ να έχει σημαίνοντα ρόλο και παρουσία στη διεθνή ανάπτυξη του ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα