Κριστίν Λαγκάρντ: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, προέχουν όμως οι μεταρρυθμίσεις

Την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξέφρασε στο ετήσιο συνέδριο του Bruegel στις Βρυξέλλες η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει όμως, όπως είπε, θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Ως εκ τούτου οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές

που προέχουν τώρα.

Βέβαια η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ σημείωσε ότι το περίγραμμα της αναδιάρθρωσης μπορεί να συζητηθεί εκ των προτέρων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ.Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016. «Bρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι», δήλωσε η κα Λαγκάρντ.

Η κα Λαγκάρντ άφησε αιχμές για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων που δεν προχωρούν. «Είχαμε μεγάλες ελπίδες για τις αποκρατικοποιήσεις όλα αυτά τα 7 χρόνια», δήλωσε η γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ που ερωτήθηκε για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Ελπίζω τώρα με τη σύσταση και τη στελέχωση του Υπερταμείου μπορούν τα πράγματα να προχωρήσουν, όπως έχουν σχεδιαστεί. Νωρίτερα η ίδια τόνισε πως κάθε πρόγραμμα προσαρμογής που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα είχε ως στόχο να γίνει η χώρα πιο ελκυστική για τους επενδυτές. «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Αυτός είναι και ο στόχος των προγραμμάτων».

Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg η κα Λαγκάρντ δήλωσε πως στο ελληνικό ζήτημα έχει δει «πραγματική πρόοδο» το τελευταίο διάστημα. «Όπως έχω πει και στο παρελθόν οποιαδήποτε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηρίζεται σε δύο πόδια. Το ένα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να πάει μπροστά και το άλλο είναι παρεμβάσεις για τη διατηρησιμότητα του χρέους», που όπως είπε η κα Λαγκάρντ «απομένει να δούμε σε ποιο βαθμό».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος η Γεν. Διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα περισσότερης λιτότητας αλλά χρειάζονται καλύτερες μεταρρυθμίσεις. «Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα. Ζητάμε ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες, και του φορολογικού, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση», δήλωσε η κα Λαγκάρντ σπεύδοντας να προσθέσει πως «χρειάζονται και κάποιες άλλες» χωρίς ωστόσο να τις αναφέρει. Αναγνώρισε δε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το θέμα του χρέους, επανέλαβε ότι χρειάζεται «μερική αναδιάρθρωση». Όπως σημείωσε, ακόμα είναι υπό εξέταση ο βαθμός των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους. «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να εξετάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η κα Λαγκάρντ προσθέτοντας πως είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα για το οποίο ήδη εργάζεται κόσμος στο Ταμείο. «Έχουμε τους ειδικούς μας που το εξετάζουν, επομένως θα αναγνωρίσουμε και τις δράσεις που θα χρειαστούν», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα