Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις εκτός από το ασφαλιστικό

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ότι δεν αρκεί στο ΔΝΤ, όπως υπογραμμίζεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του Ταμείου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της κυρίας Κ. Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην καθ' όλα λιτή ανακοίνωση του Ταμείου τονίζεται ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να είναι πρόθυμο να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, αλλά φυσικά αυτό δεν

μπορεί να συμβεί χωρίς κάποιο αντάλλαγμα από τη χώρα μας.

«Η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει την στήριξη της Ελλάδας προκειμένου να επιτύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, μέσω ενός αξιόπιστου και κατανοητού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Φροντίζει, όμως, να προσθέσει ότι «ένα τέτοιο πρόγραμμα θα χρειαστεί την εφαρμογή ισχυρών πολιτικών, όχι μόνο της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την ανακούφιση σημαντικού μέρους του χρέους και την εξασφάλιση εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας ότι το χρέος της χώρας θα καταστεί βιώσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι το κρίσιμο τετ-α-τετ έγινε μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις πρόσφατες επιθέσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση όσο και από τις άκαρπες προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Πώς είδε το Μαξίμου τη συνάντηση

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την κυρία Λαγκάρντ. Σε αυτήν τονίζονται τα ακόλουθα:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στο Νταβός κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα. Κριστίν Λαγκάρντ, και είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Λιού

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι βασικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωσή της αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται υπό εφαρμογή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού στο Νταβός.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικανό υπουργό τα δεδομένα που ισχύουν για την ελληνική οικονομία, αλλά ακόμη και το κυβερνητικό σχέδιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα