Κρίσιμη ημέρα στην Ιταλία: Καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2019

Ημέρα προϋπολογισμού για την Ιταλία καθώς συνέρχεται η κυβέρνηση προκειμένου να καταρτίσει τον προϋπολογισμό για το 2019, το περιεχόμενο του οποίου έχει βάλει σε τροχιά σύγκρουσης την Ιταλία με τις Βρυξέλλες και έχει εντείνει τις ανησυχίες των αγορών και των επενδυτών για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa γράφει σήμερα πως ο πρωθυπουργόςΤζιουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι τρία θα έχουν

συνάντηση με τους δύο αντιπροέδρους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο προκειμένου να αρχίσουν να καταρτίζουν τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η La Stampa, «η περίοδος της προπαγάνδας τελειώνει, η κυβέρνηση πρέπει σοβαρά να διαβεβαιώσει τις αγορές για τα κρατικά ομόλογα» και ότι «το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 3%»

Χθες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι, επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί με το νέο προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων θα εφαρμοστούν σταδιακά.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλους τους κανόνες, όλους τους περιορισμούς και όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», δήλωσε ο Σαλβίνι στους δημοσιογράφους. Μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε ανάπτυξη και να την βελτιώσουμε. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και πειστικοί (σσ. για τις αγορές)».

Ο Σαλβίνι είχε χθες σύσκεψη με τους κορυφαίους οικονομολόγους της Λέγκα με θέμα τις προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού, ανάμεσα στις οποίες είναι σύμφωνα με τη La Stampa και το θέμα των συντάξεων (με τη Λέγκα να επιθυμεί μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα) και του ΦΠΑ.

Ωστόσο οι προτεραιότητες για τον Ντι Μάιο είναι τελείως διαφορετικές.

Συγκεκριμένα, είναι αποφασισμένος να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να βρει τους πόρους προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των Ιταλών, θέτοντας το θέμα ως προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα ιταλικά ομόλογα τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, λόγω ανησυχιών ότι ο συνασπισμός Λέγκας του Βορρά – Πέντε Αστέρων θα καταπατήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και θα εφαρμόσει αλλαγές που θα εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο το δυσθεώρητο χρέος της χώρας.

Αναλυτές εξάλλου έχουν προειδοποιήσει ότι αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το ιταλικό χρέος θα ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Citi: Ράλι ενόψει για το ιταλικό χρηματιστήριο

Η Ιταλία θέλει να ανακοινώσει έναν προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό της για το 2019 ότι το έλλειμμα όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, αλλά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2%, προβλέπει στο μεταξύ η Citi.

«Παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη επιβράδυνση των εξαγωγών, τα θεμελιώδη παραμένουν θετικά», ανέφεραν οι αναλυτές του οίκου, όπως μεταδίδει το CNBC.
Παράλληλα, προβλέπει ότι έρχεται ράλι στο ιταλικό χρηματιστήριο.

Όπως σημειώνει, «η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία δεν είναι αρκετή για να αναστατώσει τους επενδυτές» και εκτιμά πως το χρηματιστήριο του Μιλάνο θα κλείσει με ισχυρή άνοδο το 2018.

Σύμφωνα με το CNBC, ο FTSE MIB μετρά σωρευτικές απώλειες ύψους 7% από τις αρχές του έτους την ώρα που οι επενδυτές τήρησαν μέχρι πρόσφατα μια ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση λόγω των ανησυχιών τους ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες

Όπως αναφέρει η Citi, ο ιταλικός δείκτης είχε φτάσει σε νέο υψηλό δεκαετίας και παρά το ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαρτίου, αλλά στη συνέχεια και λόγω των τριγμών σε πολιτικό επίπεδο, υπήρξε σημαντική διόρθωση με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη.

Η Citi, όπως αναφέρει το CNBC, δεν έκανε κάποια πρόβλεψη για το πόσο ισχυρή εκτιμά πως θα είναι η ανάκαμψη του ιταλικού χρηματιστηρίου, αλλά υπενθύμισε πως το 2016, όταν επικρατούσε και πάλι πολιτική αναταραχή, ο FTSE MIB κατέγραφε απώλειες της τάξης του 29%, για να κλείσει τελικά το έτος με κέρδη ύψους 27%.

Σύμφωνα με τη Citi, η Ιταλία θα ανακοινώσει προϋπολογισμό για το 2019, όπου το έλλειμμα δεν θα ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία δεν αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί, έστω και με βραδύτερο ρυθμό.
Σε αυτό το σενάριο, το ιταλικό χρηματιστήριο θα επωφεληθεί.
Παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη επιβράδυνση στις εξαγωγές, τα θεμελιώδη παραμένουν θετικά» λέει η Citi, προκρίνοντας ιταλικές εταιρείες και επιχειρήσεις που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους εκτός της Ιταλίας.
Η ομάδα αναλυτών της Citi αναφέρει επίσης ότι προτιμά τις ιταλικές εταιρείες που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους από το εξωτερικό, κι αυτό λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.
Η τράπεζα ονοματίζει εταιρείες όπως Prysmian, Fineco, Moncler και Ferrari. Στον αντίποδα, οι λιγότερο προτιμητέες εταιρείες συμπεριλαμβάνουν την Telecom Italia, την ERG και τη Mediaset.

Keywords
Τυχαία Θέματα