Κοτζιάς: Μπορούμε να αποδεχθούμε σύνθετη ονομασία με "Σλαβική χροιά"

«Το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπόψη σας ότι στηρίχθηκε από ολόκληρη τη κεντροδεξιά, τη δεξιά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και από την εκκλησία και άλλους οργανισμούς. Άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.

Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι

στο συλλαλητήριο ο αριθμός των πολιτών που ήταν μικρότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η αστυνομία. «Εμείς εκτιμήσαμε ότι ήταν 120.000 με 140.000 κόσμου» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους φορείς που στήριξαν το συλλαλητήριο ήταν και η συνιστώσα «Πράττω» (πολιτική κίνηση ) στην οποία ο ίδιος ανήκει και με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή καλούσε τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα.

«Ήταν μια εκδήλωση που λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί μία σειρά από σύνθετες ονομασίες ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν Σλαβική χροιά στη φωνητική τους.
«Δεν πάμε στα βαφτίσια ενός νεόγνητου παιδιού όπου θα του δώσουμε για πρώτη φορά ένα όνομα, πάμε σε ένα γάμο πάμε να κάνουμε μία συμφωνία με μία χώρα που έχει αναγνωριστεί από 130 - 140 χώρες με την ονομασία να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλάγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία. Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι η νέα ονομασία θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας, συνέχισε τις επικρίσεις σε βάρος του διαμεσολαβηρτή του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του περί Μακεδονικής ταυτότητας, και ουσιαστικά υποβάθμισε τις αντιρρήσεις Καμμένου για το ονοματολογικό λέγοντας ότι σε όλες τις κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. 'Εστειλε μάλιστα και ένα σαφές μήνυμα στον ΥΕΘΑ λέγοντας «Εμείς παρά τις όποιες δυσκολίες θα το πάμε μέχρι τέλους, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί μέχρι τέλους, σε αυτό το ιστορικό καθήκον».

Ολόκληρη η συνέντευξη Κοτζιά στο euronews έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: H προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο ήταν μεγάλη. Τα συλλαλητήρια όμως εκτός από «έκφραση δημοκρατίας » όπως έχετε πει, παράγουν και πολιτικό αποτέλεσμα. Θα επηρεαστεί η γραμμή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ή ακόμα και η βούληση ενδοκυβερνητικά, για την επίτευξη συμφωνίας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο, όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπόψη σας ότι ήταν ολόκληρη η κεντροδεξιά, δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και η εκκλησία και άλλοι οργανισμοί. Άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι ήταν απογοητευτικό για την ίδια. Εμείς εκτιμήσαμε ότι ήταν 120. 000 με 140.000 κόσμου, μια μεγάλη συγκέντρωση, μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους, αλλά από τους περισσότερους νομίζω, η οποία λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Διότι, όπως συνηθίζω να λέω η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβανόμαστε τις τελευταίες ώρες ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Αθήνας – Νίμιτς, είναι βαρύ. Στην ανακοίνωση σας, του επισημαίνετε ότι «δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική της Αθήνας και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν παρά να γίνουν σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός». Στο Νταβός τελικά τέθηκε θέμα ταυτότητας; Η γλώσσα και οι εθνότητα είναι υπό διαπραγμάτευση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στο Νταβός συμφωνήσαμε ένα πράγμα: ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο Πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά, υπό την δική μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια, υποδεέστεροι του Πρωθυπουργού, κάνανε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς και έπρεπε να του θυμίσω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο Πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα το ανακοινώσουμε εμείς. Θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Αυτές ήταν οι δύο μου παρατηρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η γλώσσα και η εθνότητα είναι υπό διαπραγμάτευση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όλα είναι στην διαπραγμάτευση.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα