Κωστής Κωνσταντίνου: Ο νέος γ.γ. του International Propeller Club Port of Piraeus

Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του International Propeller Club Port of Piraeus. Εξελέγη παμψηφεί από τους Κυβερνήτες του Propeller Club κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Το Ρropeller Club του λιμανιού του Πειραιά είναι το αρχαιότερο κοινωνικό σωματείο

της Ναυτιλίας στην Ελλάδα. Μία ιδέα που ο σπόρος της έπεσε στο γόνιμο έδαφος των ναυτιλιακών συγκεντρώσεων στη Νέα Υόρκη το 1922 για να μεταφερθεί και να ανθίσει στον Πειραιά 12 χρόνια αργότερα, το 1936.

Καραβοκύρηδες, τραπεζίτες, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ασφαλιστές, καπεταναίοι, επιστήμονες , επιχειρηματίες μεσίτες και λιμενικοί οργανισμοί, καθηγητές, στρατιωτικοί και πολλοί άλλοι μαζί είναι μέλη αυτού του άτυπου ναυτιλιακού cluster το οποίο έχει και σημαντική κοινωνική προσφορά.

Το Propeller Club δημιουργήθηκε το 1922 όταν κάποιοι άνθρωποι της θάλασσας άρχισαν στη Νέα Υόρκη να οργανώνουν καθημερινά γεύματα για να συντονίσουν μια ομάδα επαγγελματιών που εντρυφούσε στη βιομηχανία του εμπορικού ναυτικού. Εκεί συζητούσαν τα κοινά προβλήματα του κλάδου τους σε πολύ δύσκολες εποχές για την παγκόσμια κοινότητα.

Οι συναντήσεις αυτές με αργά αλλά πολύ σταθερά βήματα διευρύνθηκαν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συμμετέχουν ομιλητές που ανέλυαν με τις ειδικές τους γνώσεις αρκετά θέματα ναυτιλίας που αφορούσαν όλο και περισσότερα στελέχη.

Οι ανεπίσημες συναντήσεις παραχώρησαν την θέση τους στον επίσημο θεσμό στις 24 Ιανουαρίου του 1923, όταν το "Propeller Club του λιμανιού της Νέας Υόρκης έκανε την πρώτη του συνεδρίαση. Τριάντα τρεις άνδρες έδωσαν τότε το παρών και προέκυψε επισήμως το Propeller Club και η συνέχιση των συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχο είχε εξ αρχής την προώθηση και τη διεύρυνση του αμερικανικού εμπορικού ναυτικού καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων της διεθνούς ναυτιλίας γενικότερα.
Λίγα χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία, ακολούθησαν το Propeller Club του λιμανιού της Βοστώνης, η λέσχη στη Νέα Ορλεάνη και πολλά άλλα. Σήμερα, κάθε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών έχει το δικό του Propeller Club ενώ ανά τον κόσμο φθάνουν στα 33.

Το "Propeller" στο όνομα του club αναφέρεται στην πρόωση των πλοίων και συμβολίζει την κινητήρια δύναμη που απαιτείται για την επίτευξη των πολλαπλών στόχων του συλλόγου.

Σήμερα το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο International Propeller Club, αριθμεί περισσότερα από 8.000 μέλη σε 52 πόλεις ανά τον πλανήτη.

Στο Λιμάνι του Πειραιά

Το 1936 δημιουργήθηκε το παράρτημα του Πειραιά που αποτελεί το παλαιότερο διεθνές σωματείο με έδρα τον Πειραιά και συνεργάζεται ενεργά με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος καθώς και όλες τις ναυτιλιακές ενώσεις που συνθέτουν την ελληνική ναυτιλία. To Propeller Club συνεργάζεται επίσης με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, για θέματα ναυτιλιακά και εμπορικά ενώ συμβάλλει στην προώθηση του πολιτισμού μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα