Κώστας Σημίτης: «Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν πείθει»

Ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στη συζήτηση που καταγράφεται και αποτελεί ένα ενιαίο σώμα περιεχομένου για το νέο βιβλίο του "Υπάρχει Λύση;", δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για τις αυταπάτες ή τα σκόπιμα ψέμματα των κυβερνητικών στελεχών.

"Έπειτα από τόσα χρόνια υποσχέσεων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, διαβεβαιώσεων που αποδείχθηκαν αβάσιμες, ελάχιστοι πιστεύουν ακόμα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει την έναρξη νέων περιόδων ανάπτυξης, αλλά οι πολίτες χρειάζονται απτές

αποδείξεις και όχι μόνο στατιστικές βελτιώσεις.

Όταν ο ΦΠΑ παραμένει στο πρωτοφανές επίπεδο του 24%, όταν οι φορολογικές επιβαρύνσεις υπό τις διάφορες μορφές τους, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης ή ο ΕΝΦΙΑ, συνεχίζουν να απορροφούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος, όταν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης η φορολογική επιβάρυνση είναι κατά πολύ μικρότερη, η κυβερνητική προπαγάνδα δεν πείθει. Κυριαρχούν, αντίθετα , οι εντυπώσεις της φυγής των εταιρειών στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, των συνεχιζόμενων capital controls, της συστηματικής προσπάθειας να μην κόβονται αποδείξεις στις καθημερινές συναλλαγές. Κυριαρχούν η ασυναρτησία της πολιτικής, οι αντικρουόμενες αποφάσεις, οι αντιφατικές πληροφορίες, όπως για τις αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους".

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης – Κώστας Σημίτης,Υπάρχει λύση; - μια συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, Νοέμβριος 2016- , ο πρώην πρθπυπουργός γράφει: "H βροχή πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης είναι βροχή αινιγμάτων. Ο πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και, κυρίως, τι σημαίνουν γι' αυτόν. Η κυβέρνηση τον διαβεβαιώνει ότι προχωρεί τώρα προς τη ρύθμιση του χρέους. Πώς; Οι εταίροι μας επιμένουν ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018.

Ο πολίτης διαβάζει ότι πρόκειται να αποφασισθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν είναι υπό συζήτηση μόνο τα βραχυπρόθεσμα. Ποια είναι τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστο είναι επίσης το πότε θα προσδιορισθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Νέοι φόροι; Νέα ρύθμιση συντάξεων; Νέα μείωση του εισοδήματός του; Οι μεν τον διαβεβαιώνουν ότι όλα θα καλυτερεύσουν στο άμεσο μέλλον, οι δε ότι το μέλλον θα είναι σκοτεινό για απροσδιόριστο χρόνο. Επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Όχι μόνο ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τα θέματα αυτά διερωτώνται τι μπορούν να θεωρήσουν βέβαιο. Τον Μάιο του 2016 το αρμόδιο όργανο της ΟΝΕ, το Eurogroup, ανακοίνωσε ότι "ο σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν του επιτρέπει να αποφανθεί για το τι θα συμβεί στο μέλλον". Είναι δυνατή, παρ' όλα αυτά, μια λύση;

Η συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων. Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο ανταλλαγής απόψεων για να εκφρασθούμε ζωντανά και κατανοητά. Δεν το καταφέραμε, ίσως, πάντα. Η οικονομία και η πολιτική έχουν την ιδιαίτερη γλώσσα τους. Κύριος στόχος μας είναι να προβληματίσουμε. Τα ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα λυθούν, αν δεν συμβάλλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με άποψη και κρίση".

Keywords
Τυχαία Θέματα