Κορυφαίοι οικονομολόγοι συμφωνούν: Και το 2018, έτος ευμάρειας για την Ευρώπη

Η πολιτική σταθερότητα, η χαλαρή νομισματική πολιτική και ο ρόλος που παίζει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είναι οι κινητήριοι μοχλοί για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τη νέα χρονιά, η οποία αναμένεται να κυμανθεί από 2,3% έως 2,6%

Η συντριπτική πλειοψηφία των 34 κορυφαίων οικονομολόγων που μετείχαν στη δημοσκόπηση των Financial Times

εξέφρασαν την άποψη ότι και το 2018 θα είναι μαι χρονιά ευημερίας κι ανάπτυξης για τη Ζώνη του Ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι στα τέλη του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμείνει κάτω του 2% που είναι το όριο το οποίο έχει θέσει ο Μάριο Ντράγκι.

Σημαντική θεωρείται η συμβολή του ευρωπαϊκού Νότου στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης μέσα στο 2017, κυρίως της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας που στα προηγούμενα χρόνια ήταν παγιδευμένες σε υφεσιακές περιόδους αλλά τώρα, ήδη από τα τέλη του 2016 και ολόκληρο το 2017 ανακάμπτουν δυναμικά.

Τέλος η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία ενδυναμώνει τις θετικές προοπτικές για τη Ζώνη του Ευρώ, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος όχι μόνον βελτιώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας του, αλλά θέτει γενικότερα μια ατζέντα για τις προοπτικές της Ευρώπης, που δημιουργεί ρεαλιστικές προσδοκίες στο παραγωγικό τμήμα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα