Κομισιόν: Το σχέδιο προώθησης του FinTech

Ένα σχέδιο δράσης στο οποίο αναλύει τρόπους ώστε οι καταναλωτές να αποκτήσουν περισσότερες επιλογές και καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η τεχνολογία, δεδομένου ότι οι καινοτόμες επιγραμμικές υπηρεσίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την πρόοδο προς μια πιο ενοποιημένη αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Γι αυτό το λόγο παράλληλα η Επιτροπή δημοσίευσε και μία διαβούλευση σχετικά με την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

(τον λεγόμενο FinTech), ώστε να δοθεί ώθηση του ευρύτερου σχεδίου.

Το σκεπτικό του σχεδίου και η στόχευση του είναι η ανάπτυξη μιας βαθύτερης και δικαιότερης ενιαίας αγοράς, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό και τα ψηφιακά μέσα. Όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αυτό σημαίνει ενίσχυση του ανταγωνισμού και διεύρυνση των επιλογών, ώστε οι καταναλωτές να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα, ανεξάρτητα από το αν αναζητούν στο εξωτερικό ή στη χώρα τους χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, ασφάλειες αυτοκινήτων ή μεταφορά χρημάτων.

Έτσι, όπως εξήγησε κατά τη σημερινή παρουσίαση ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ) το σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην άρση των εθνικών εμποδίων, καθώς σήμερα μόνο το 7 % των καταναλωτών αγοράζουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Όπως σημείωσε όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα από ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών διαθέσιμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και να επιλέγουν τις πιο συμφέρουσες για αυτούς λύσεις, έχοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται επαρκώς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής «σε μια πραγματικά ενιαία αγορά, δεν θα πρέπει να έχει πλέον σημασία η διάκριση μεταξύ εγχώριων και αλλοδαπών παρόχων. Ταυτόχρονα, και οι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα πρέπει να μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη ολόκληρης της αγοράς της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται πλήρως από μια πραγματικά ενιαία αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα καλύτερα προϊόντα που είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο στη χώρα τους. Παράλληλα, θέλουμε να διερευνήσουμε το πλήρες δυναμικό της διαθέσιμης τεχνολογίας. Εάν αξιοποιηθεί σωστά, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προς το καλύτερο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Απ' την πλευρά του ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δράσης παρουσιάζει στοχευμένα μέτρα που σταδιακά θα οδηγήσουν στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Όταν δρομολογήσαμε την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δεσμευτήκαμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στις καταναλωτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, συμβαδίζοντας παράλληλα με τις εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες.»

Η Βέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε: «Ενώ το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί το πολυτιμότερο δικαίωμα των Ευρωπαίων, οι καταναλωτές στην ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή. Είτε ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό είτε ασφαλίζουν το αυτοκίνητό τους είτε κάνουν αίτηση για δάνειο, εφόσον υπάρχει διασυνοριακή διάσταση, τα πράγματα περιπλέκονται. Σήμερα λοιπόν καταρτίζουμε ένα σχέδιο ώστε να προσφέρουμε στους καταναλωτές καλύτερα προϊόντα και περισσότερες επιλογές, βελτιώνοντας παράλληλα τη σαφήνεια και την προστασία του καταναλωτή στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.»

Το Σχέδιο δράσης

Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τρεις κύριους άξονες περαιτέρω προσπαθειών ώστε να κινηθούμε προς μια πραγματικά ενιαία αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών:

- Αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και ενδυνάμωση της θέσης τους όταν αγοράζουν υπηρεσίες στη χώρα τους ή σε άλλα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, θέλουμε οι οδηγοί να μπορούν να λαμβάνουν ευκολότερα έκπτωση λόγω καλής οδήγησης (σύστημα bonus/malus) στο εξωτερικό· θέλουμε να μειώσουμε τα τέλη των διασυνοριακών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε νομίσματα άλλα από ευρώ, ενώ θα λάβουμε μέτρα ώστε η τιμολόγηση των ασφαλειών ενοικίασης αυτοκινήτων να καταστεί πιο διαφανής.

- Μείωση των νομικών και ρυθμιστικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν προσπαθούν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, επεξεργαζόμαστε κοινά κριτήρια αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και διευκολύνουμε την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των μητρώων πιστώσεων.

- Στήριξη της ανάπτυξης ενός καινοτόμου ψηφιακού περιβάλλοντος που θα μπορεί να υπερβεί ορισμένα από τα υφιστάμενα εμπόδια στη διαμόρφωση της ενιαίας αγοράς. Για παράδειγμα, συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα, θα διερευνήσουμε το πώς η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και οι υπηρεσίες εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της ταυτότητας των πελατών. Επίσης, θα παρακολουθούμε τις πρακτικές των ψηφιακών παρόχων ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι κανόνες πώλησης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως — μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου — θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.

- Μέσω της ενωσιακής νομοθεσίας, η Επιτροπή έχει ήδη άρει πολλά από τα ρυθμιστικά εμπόδια για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς καταναλωτικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το σημερινό σχέδιο δράσης καθορίζει έναν οδικό χάρτη για τη συνέχιση του έργου της. Σε πολλές από τις δράσεις θα χρειαστεί να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι φορείς όπως εθνικές εποπτικές αρχές, πάροχοι υπηρεσιών και οργανώσεις καταναλωτών.

FinTech: ένας νέος ορίζοντας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η ταχεία ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) δημιουργεί νέες ευκαιρίες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Η χρηματοοικονομική τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, να άρει τα εθνικά εμπόδια και να βελτιώσει την αποδοτικότητα.

Για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό τομέα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας να δραστηριοποιείται ελεύθερα σε όλη την ΕΕ και να είναι ανταγωνιστικός, η Επιτροπή σκοπεύει να επικεντρωθεί σε τρεις βασικές αρχές: στην τεχνολογική ουδετερότητα, ούτως ώστε οι ίδιοι κανόνες να εφαρμόζονται τόσο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πωλούνται με τον παραδοσιακό τρόπο (π.χ. μέσω υποκαταστημάτων) όσο και σε εκείνα που πωλούνται ψηφιακά, και τούτο για να διασφαλιστούν η καινοτομία και ίσοι όροι ανταγωνισμού. Δεύτερον, στην αναλογικότητα, ώστε οι κανόνες να είναι κατάλληλοι για διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα, μεγέθη και δραστηριότητες των οντοτήτων που υπόκεινται σε ρύθμιση. Τρίτον, στη βελτίωση της ακεραιότητας, ούτως ώστε να διασφαλίζονται διαφάνεια, προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλεια για τους καταναλωτές.

Ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανταποκριθούν στη διαβούλευση σχετικά με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, που ξεκινάει παράλληλα με την συνδιάσκεψη #FinTechEU που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στόχος της διαβούλευσης είναι να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε το κατά πόσον οι ρυθμιστικοί και εποπτικοί κανόνες της ΕΕ είναι επαρκείς και ποιες μελλοντικές δράσεις ίσως χρειάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα