Κομισιόν: Πρόστιμο... 0% του ΑΕΠ σε Ισπανία-Πορτογαλία!

Τη «γλίτωσαν φθηνά» οι δύο χώρες της Ιβηρικής - Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εύσημα στις δύο χώρες από Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί για τις μέχρι τώρα προσπάθειές τους στη δημοσιονομική προσαρμογή - Καλούνται να καταθέσουν τα μέτρα που θα λάβουν προς μείωση των ελλειμμάτων έως τις 15 Οκτωβρίου - «Επιβολή προστίμων μπορεί να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική αναταραχή», εκτιμά η Επιτροπή

«Πολύ φασαρία για το τίποτα», αποδείχθηκε ότι ήταν το θέμα αναφορικά με την επιβολή προστίμων – για πρώτη φορά στην ιστορία- από την Κομισιόν σε Ισπανία

και Πορτογαλία για παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να μην επιβάλλει πρόστιμα ή οικονομικές κυρώσεις στις δύο χώρες, οι οποίες «κατηγορήθηκαν» ότι δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Μάλιστα η Κομισιόν για να μην φανεί ότι... αδράνησε, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο... 0% του ΑΕΠ σε Μαδρίτη και Λισαβόνα, ενώ αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο που προσφέρεται στις δύο χώρες της Ιβηρικής ώστε να μειώσουν το έλλειμμά τους χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι η απόφασή της θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξηγώντας ότι «Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται από την απόφαση της Κομισιόν, αλλά μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο έως και το 0,2% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με την Επιτροπή «η σημερινή απόφαση αντανακλά τις αλλαγές που έχουν γίνει στους δημοσιονομικούς κανόνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Με βάση αυτούς τους κανόνες, η Κομισιόν πρέπει επίσης να προτείνει μια αναστολή μέρους των δεσμεύσεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Funds (ESI) για το 2017. Το Κολέγιο αποφάσισε σήμερα να κάνει μια τέτοια πρόταση σε μεταγενέστερο στάδιο μετά από έναν διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να αρθεί η αναστολή των ESI Funds, και τα δύο κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν πλήρη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και όταν παρουσιάσουν τα προσχέδια του προϋπολογισμού τους αυτό το φθινόπωρο».

Οι δύο χώρες, συνεχίζει η Κομισιόν, έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ εκφράστηκε και η άποψη ότι επιβολή προστίμων μπορεί να προκαλέσει τόσο οικονομική όσο και κοινωνική αναταραχή.

Παράλληλα δίδεται παράταση στην Πορτογαλία για συμμόρφωση με τους κανόνες έως το τέλος του 2016 και στην Ισπανία έως το 2018, με τις δύο χώρες να καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους έως και τις 15 Οκτωβρίου 2016.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα