«Κληρώνει» για ΑΔΜΗΕ

Της Ελένης Στεργίου

Λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ στις 12 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα ενδεχομένως να έχει γίνει και η επιλογή του στρατηγικού εταίρου με το χρόνο να κυλά αντίστροφα. Η πώληση του Διαχειριστή είναι ανάμεσα στην λίστα με τα 45 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου απόσχισης της θυγατρικής

της ΔΕΗ, με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο.

Ωστόσο, ο επενδυτής θα έχει δικαιώματα στο μάνατζμεντ και την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του placement θα οδηγήσει στην εφαρμογή του δευτέρου σταδίου, δηλαδή της δημιουργίας εταιρείας συμμετοχών που θα κατέχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ -και η οποία θα μπει στο χρηματιστήριο.

Την περασμένη εβδομάδα έληξε η προθεσμία για την ολοκλήρωση του due dilligence, ενώ οι δανειστές έχουν εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών. Η σύμβουλος της ΔΕΗ για την πώληση, HSBC, διενεργεί τη λογιστική αποτίμηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος, στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού, το 2014 που αφορούσε στην πώληση του 66%, είχε αποτιμηθεί συνολικά στα 917 εκατ. ευρώ.

Στον τελικό γύρο συνεχίζουν η ιταλική TERNA, η κινεζική State Grid Corporation of China και πιθανότατα η γαλλική RTE, η οποία εκτιμάται ότι θα καταθέσει προσφορά σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υδροηλεκτρικών, την καναδικήHydro Quebec. Σημειώνεται ότι το 49% του RTE, τoυ γαλλικού διαχειριστή δικτύου που είναι 100% θυγατρική της EdF, βρίσκεται υπό πώληση σε κρατική γαλλική τράπεζα και εκτιμάται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017 το μερίδιο αυτό θα ιδιωτικοποιηθεί.

Η TERNA αποσκοπεί σε επέκταση στα Βαλκάνια και η κινεζική SGCC στη νότια Ευρώπη. Ο κινεζικός όμιλος πέραν του σημαντικού μεριδίου που κατέχει στον πορτογαλικό διαχειριστή (REN) έχει εξαγοράσει μερίδιο και στη μητρική της TERNA, στη CDP, η οποία διατηρεί συμμετοχή στο fund F2i.

Keywords
Τυχαία Θέματα