Κίνα: Ετήσια αύξηση 18,7% στις εξαγωγές

Σε υψηλό έτους κινήθηκαν οι εξαγωγές της Κίνας τον μήνα Μάρτιο, ενώ, την ίδια ώρα, υποχώρησε η μείωση των εισαγωγών, καταδεικνύοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης. Ράλι σημείωσαν οι μετοχές.

Η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε σε 18,7% σε όρους γουάν και σε 11,5% σε όρους δολαρίου τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν υποχωρήσει κατά 25%, καθώς εργοστάσια και γραφεία είχαν παραμείνει κλειστά επί μια εβδομάδα λόγω αργίας.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιούνιο και τη μεγαλύτερη

από τον Φεβρουάριο του 2015

Οι εισαγωγές σημείωσαν μείωση για 17ο συνεχόμενο μήνα με πτώση 7,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 29,9 δισ. δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός έτους.

Η άνοδος των εξαγωγών ενδέχεται να αποτελεί σημάδι ότι η οικονομία της Κίνας είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο κατά το α' τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν μια επέκταση της τάξης του 6,7%. Η αύξηση των εξαγωγών μπορεί να αποδοθεί σε κάτι περισσότερο από εποχικούς παράγοντες, όπως στην αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με την οικονομολόγο της Natixis SA στο Χονγκ Κονγκ, Iris Pang. Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς ότι τα χειρόιτερα πέρασαν για τους Κινέζους εξαγωγείς κι ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι ολόκληρος ο κλάδος της μεταποίησης έχει ξαναμπεί σε τροχιά.

Οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν σε υψηλά τριών μηνών με τον Shanghai Composite να ενισχύεται νωρίτερα κατά 2,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα