Κι όμως, οι αγορές ποντάρουν και πάλι στην κυβέρνηση

O πρωθυπουργός, ο Γιάννης Στουρνάρας και μερικοί διεθνείς οίκοι είναι οι μόνοι που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, καθώς η ανακωχή της θερινής ραστώνης δίνει τη μεγάλη ανάσα έως ότου αυτή κοπεί από τον Σεπτέμβριο. Είναι όμως έτσι; Και τι γίνεται στην πραγματικότητα μέσα σε μια οικονομία όπου όμοια κρίση δεν έχει υπάρξει ξανά στα ιστορικά χρονικά;

Συνήθως

οι αγορές δεν κάνουν λάθος. Kαι η HSBC επανήλθε ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σημείο στο οποίο βρίσκεται «cyclical inflection point». Δηλαδή σημείο εκρηκτικής καμπής. Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο φαίνεται δυσνόητο ή, μάλλον, κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Ομως ο οίκος, που θεωρείται από τα βαριά ονόματα του παγκόσμιου οικονομικού χάρτη, υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Από αυτή την πλευρά, οι ξένοι έχουν ένα δίκιο. Πού; Στο ότι είναι η πρώτη φορά, με βάση ένα πλήρες δωδεκάμηνο, όπου υπάρχουν αποτελέσματα, και μάλιστα χειροπιαστά. Αν ανατρέξει κανείς και δει την πλήρη αποτυχία των στόχων μέχρι και το 2011, θα αντιληφθεί την έντονη καχυποψία που κυριάρχησε μέχρι πρόσφατα.

H ανάλυση όμως διατυπώνει και τις ενστάσεις της, που φαίνεται να συμφωνούν με όσα τουλάχιστον η στήλη έχει εκφράσει κατά καιρούς. Πρώτον, στη φτωχή επίδοση της ελληνικής κυβέρνησης στις αποκρατικοποιήσεις και, δεύτερον και πολύ σημαντικό, στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής όσον αφορά στην αγορά ακινήτων.

Τόσο η ισχύουσα φορολογία όσο και η αβεβαιότητα που επικρατεί -για παράδειγμα, έρχεται ο ειδικός φόρος το φθινόπωρο- δεν αποτελούν καλές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη μιας αγοράς της οποίας αν σημοτοδοτηθεί ο πάτος και αρχίσουν οι συναλλαγές, οι ωφέλειες θα είναι πολλαπλές για το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα θα βοηθηθεί και η εξυγίανση των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, η Goldman με έκθεσή της άλλαξε για πρώτη φορά τη στρατηγική της με αγορά στη μετοχή του Τιτάνα, εκτιμώντας ότι η εγχώρια ύφεση έφτασε στον πάτο της. Η είδηση όμως της εβδομάδας έχει να κάνει με το κόστος δανεισμού του Μυτιληναίου. Δηλαδή με το ότι ο όμιλος δανείζεται με μέσο επιτόκιο κάτω από 7%. Τα νούμερα αυτά μπορεί να επαναφέρουν την προοπτική επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις αγορές - και αυτό είναι το ζητούμενο.

Δεν είναι άλλωστε και μεγάλο το διάστημα -πριν από δύο μήνες περίπου- από τότε που κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης σημείωνε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι οι αγορές είναι έτοιμες να ανοίξουν για τις ελληνικές τράπεζες στο δεύτερο εξάμηνο. Ολα παίζονται, λοιπόν, και θα κριθούν από το πόσο καλύτερα θα κάνει ο καθένας τη δουλειά του.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα