Κερέ: Πρέπει να διασαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος για να ανοίξει η πόρτα του QE

Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα

που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Ο Κερέ μάλιστα ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις πάνω στο ζήτημα επαναλαμβάνοντας πως «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη».

Στην ομιλία του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, και υπεύθυνος για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δήλωσε

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζοντα, αλλά κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας», δήλωσε.

«Πέρυσι τον Ιούνιο το ΔΣ της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα εξέταζε την πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και στην εξέλιξη της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων στοιχείων γύρω απ' τη διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Κερέ, τονίζοντας «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Κερέ, ότι «ένα σημαντικό στοιχείο στις αποφάσεις μας, είναι η αξιολόγηση μας στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μία επίσημη αξιολόγηση μόνο εάν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη φύση και το εύρος των μέτρων για το χρέος. Τότε μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε ένα επαρκή βαθμό σαφήνειας. Και όπως κάνουμε με άλλες αποφάσεις μας, θα αναλύσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Υπό αυτή την έννοια ένα χρήσιμο εργαλείο θα είναι και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει το ΔΝΤ», είπε ο κ. Κερέ.

Σύμφωνα με τον κ. Κερέ πάντως για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει και οι ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Μόνο με μία τέτοια δέσμευση μπορούν όλοι οι δανειστές να είναι σίγουροι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν όταν λήξει το πρόγραμμα και δεν θα αντιστραφούν.

Την ίδια ώρα όμως και οι δανειστές θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα για να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Αυτές οι προσπάθειες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, είπε ο κ. Κερέ, αφορούν και την Ευρωζώνη ως σύνολο.

Το στέλεχος της ΕΚΤ μάλιστα έκρουσε καμπανάκι κινδύνου: «Με βάση την υφιστάμενη πληροφόρηση η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που βρισκόταν σε ύφεση στην αρχή της χρονιάς. Οριακά μεν αλλά την ώρα που η κυκλική ανάκαμψη γίνεται ολοένα πιο ισχυρή και σε πιο ευρεία βάση χάρη σε ένα μεγάλο βαθμό στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει και με τα οποία έχουν χαλαρώσει σημαντικά οι χρηματοδοτικές συνθήκες και έχουν συγκλίνει τα κόστη χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες. Αλλά η σύγκλιση θα έχει επιτευχθεί πραγματικά εφόσον όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμπεριληφθούν».

Γι αυτό, κατέληξε ο κ. Κερέ, «ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά ώστε να καταστεί το πρόγραμμα μία ολοκληρωτική επιτυχία».

Στ. Μορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα