Κερέ: Ο SSM μοναδικός αρμόδιος να ζητήσει AQR

Δεν υπάρχει ανάγκη ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQRs) ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πιέσεις που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας,

δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια άσκηση καθώς ήδη σχεδιάζονται stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2018, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το Ταμείο θα πειστεί για την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω των tests της ΕΚΤ.

«Ο SSM κατέστη ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών δεδομένου ότι σχεδιάζονται stress tests τα οποία θα διεξαχθούν στην Ε.Ε. το 2018» είπε χαρακτηριστικά το Εκτελεστικό Μέλος της ΕΚΤ, αφήνοντας αιχμές ότι μόνο ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός έχει το δικαίωμα να ζητά έναν τέτοιον έλεγχο.

Το ΔΝΤ εξετάζει εδώ και καιρό να συνδέσει τα AQRs με την αξιολόγηση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ράις δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ιουλίου που σημείωνε ότι «οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων asset quality review και stress tests, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος».

Σχετικά με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Κερέ δήλωσε ότι έχουν γίνει βήματα για τη μείωση του ELA ωστόσο οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό. Για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την υπόθεση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση Γεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα