Κερδισμένοι, χαμένοι και η επόμενη Κυριακή

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με ασφάλεια ότι κέρδισε ενώ όλοι δείχνουν να έχουν χάσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε υποψήφιους με καθαρή κομματική ταυτότητα στις περισσότερες περιφέρειες -πλήν Πελοποννήσου- ελπίζοντας ότι θα κερδίσει με το πολιτικό του πρόταγμα για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και τιμωρία όσον αποδέχθηκαν το μνημόνιο. Η επιλογή του απέτυχε όπως δείχνουν

τα αποτελέσμα στην περιφέρεια της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασώζεται από την αναμφίβολη επιτυχία που είχε στην περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας. Αυτά τα δύο άλλωστε επικαλείται για να υποστηρίξει ότι έγινε το πρώτο βήμα για την ανατροπή. Η Αττική έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ψηφοφόροι έδειξαν να διασκεδάζουν με την αγωνία των κομμάτων. Ο κ. Μπέος στον Βόλο και ο κ. Ψινάκης στον Μαραθώνα σίγουρα δεν επικράτησαν με πολιτικά κριτήρια.

Η ΝΔ πάλι επικαλείται ότι ξέπερασε τις αισιόδοξες προβλέψεις στην περιφέρεια. Για πρώτη φορά όμως εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υποψήφιο στον Δήμο Αθήνας. Επίσης έμεινε εκτός στην περιφέρεια Αττικής ενώ είναι βέβαιο ότι χάνει την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Το πρόσημο του πολιτικού συμβολισμού στις μεγάλες περιοχές της χώρας είναι αρνητικό για τη ΝΔ. Η Ελιά όπως και η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να περισώσουν ότι μπορούν επικαλούνται του δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τους κ.κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη. Η ΔΗΜΑΡ πάντως πήρε απογοητευτικά ποσοστά στην περιφέρεια Αττικής ενώ το ΠΑΣΟΚ που δεν έδωσε κομματικά χρίσματα τώρα διεκδικεί την επιτυχία υποψηφίων που προέρχονται από τον χώρο του. Το ΚΚΕ πήγε κατά τα συνηθισμένα ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δύσκολα μπορούν να ισχυριστούν ότι διασώζονται.

Ίσως το μόνο κόμμα που δικαιούται να υποστηρίξει ότι πέτυχε τον στόχο του είναι η Χρυσή Αυγή. Όρισε παντού κομματικούς υποψηφίους. Το ποσοστό που απέσπασε ψήφισε Χρυσή Αυγή και όχι πχ τον κ. Παναγιώταρο για την προσωπικότητά του ή για το πρόγραμμά του.

Κάπως έτσι οι εντυπώσεις είναι μοιρασμένες και το πολιτικό ξεκαθάρισμα μεταφέρεται για την επόμενη Κυριακή των ευρωεκλογών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα με βάση τις μετρήσεις αλλά και πλεονέκτημα. Αν αθροιστούν τα ποσοτά των υπψηφίων της ΝΔ στις περιφερειακές παρά την υστέρηση στην Αττική ξεπερνά τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το ποσοστό που απέσπασε ο κ. Τατούλης στην Πελοπόννησο και ο κ. Μπακογιάννης στην Στερεά Ελλάδα δεν είναι κομματικά ποσοστά της ΝΔ. Είναι βέβαιο ότι στις ευρωεκλογές που το κριτήριο είναι καθαρά πολιτικό χωρίς προσωπικές ή τοπικές διαμεσολαβήσεις ένα ποσοστό από αυτούς θα ψηφίσει αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά και η γενική εικόνα θα αντιστραφεί. Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που έπεσαν έξω για μία ακόμη φορά θα είναι προσεκτικές και θα δίνουν τις επόμενες ημέρες αποτελέσματα πιο κοντά στην πραγματικότητα δηλαδή υπέρ ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπως έτσι το αρχικό δίλημμα των ευρωεκλογών επιστρέφει στους πολίτες: είτε θα απορρίψουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και θα νομιμοποιήσουν όχι μόνο την μέχρι τώρα πολιτική τους αλλά και τους σχεδιασμούς τους για το μέλλον με κυριάρχα πια στοιχεία την πλήρη απορρύθμιση και την εκποίηση, αιγιαλών, νερού και της δημόσιας περιουσίας, νέες περικοπές επικουρικών συντάξεων και απομείωση του κοινωνικού κράτους. Είτε θα ψηφίσουν αντισυστημικά με ότι ρίσκο εμπεριέχει μία ψήφος αποδοκιμασίας.

Blogger Σπύρος Γκουτζάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα