Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την αποτυχία της Ντόχα

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν αρχικά, λόγω της «βουτιάς» που σημείωσε το πετρέλαιο.

Σαφώς ο περιορισμός της πτώσης για την τιμή του μαύρου χρυσού τόσο στην αγορά του Λονδίνου όσο και σε αυτήν της Ν. Υόρκης έδρασε υποστηρικτικά για τις μετοχές, με όλους τους δείκτες του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 600 να ολοκληρώνουν με θετικό πρόσημο.

Ο Euro

Stoxx 600, αν και έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και 1%, έκλεισε τελικά με κέρδη 0,46% στις 344,38 μονάδες,

Κέρδη 0,68% για τον DAX 30 στις 10.120 μονάδες, με τον FTSE 100 να κινείται κατά 0,15% υψηλότερα στις 6.353 μονάδες και τον CAC 40 να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,26% στις 4.506 μονάδες.

Ανοδική κίνηση και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται 0,35% στις 8.861 μονάδες, ενώ κατά 0,55% υψηλότερα κινήθηκε ο ιταλικός FTSE MIB στις 18.358 μονάδες.

Η αδυναμία να υπάρξει συμφωνία για «πάγωμα» της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση που είχαν κορυφαίες χώρες παραγωγής στη Ντόχα του Κατάρ, ήταν αρκετή για να επαναφέρει την ανησυχία στις αγορές και να οδηγήσει τον μαύρο χρυσό σε πτώση που ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το 5%.

Αποτέλεσμα ο κλάδος ενέργειας να είναι αυτός που εμφάνισε τη χειρότερη πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πτωτική κίνηση ακολούθησε και αυτός υψηλής τεχνολογίας. Απώλειες 0,7% σημείωσε η μετοχή της Total, η οποία, ενδοσυνεδριακά, έφθασε να υποχωρεί έως και 3%.

Απώλειες 2,99% για τη μετοχή της Caixabank, μετά την ανακοίνωση ότι κατέθεσε πρόταση πλήρους εξαγοράς για την πορτογαλική BPI. Αντίθετα στους κερδισμένους της ημέρας η μετοχή του τουριστικού ομίλου TUI (2,3%), μετά από αναβάθμιση της τιμής-στόχου από τον γερμανικό επενδυτικό οίκο Berenberg.

Ιδιαίτερα θετική πορεία είχε και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη μετοχή της BMW να ενισχύεται κατά 2,6%, μετά την αναβάθμιση της σε «αγορά» από «πώληση» από την Goldman Sachs.

Keywords
Τυχαία Θέματα