Κατσέλη: Επιτάχυνση στις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με τη βοήθεια τρίτων

Ως βασική προτεραιότητα των τραπεζών χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Αρχίσαμε να παίρνουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε υποχρέωση

να μειώσουμε τα NPL's.» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στο CNBC, τονίζοντας ότι την περίοδο 2007-2008 αυτά ανέρχονταν στο 4,5% των συνολικών δανείων και τώρα ανέρχονται στο 43%.

«Είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της κρίσης και της μείωσης της συνολικής ζήτησης. Άρα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Προτεραιότητα είναι η οικονομία να τα πάει καλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να έχουμε ανάκαμψη των δανείων», τόνισε προσθέτοντας ότι μεγάλη σημασία έχουν και οι ενεργές πολιτικές.

«Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε μονάδες special assets ιδιαίτερα για τα δάνεια της λιανικής και τα στεγαστικά δάνεια. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα σε επίπεδο επιχειρηματικών δανείων, όπου πρέπει να αναδιαρθρώσουμε εταιρείες και γι' αυτό θα χρειαστούμε και θα χρησιμοποιήσουμε τη βοήθεια τρίτων μερών, για την οποία τώρα έχουμε το νομοθετικό πλαίσιο και για τη διαχείριση μέρους των δανείων αλλά και ενδεχομένων για πώληση κάποιων εξ αυτών», σημείωσε.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει την υποχρεώση να χρησιμοποιήσει τα περιθώρια για να τονώσει την οικονομία και να παράσχει ρευστότητα, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια των τραπεζών», εκτίμησε.

Παράλληλα, αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας σχολίασε ότι αν και εξακολουθεί να υπάρχει πολύς κόσμος με πολλά προβλήματα, κόσμος που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μηνιαία βάση καθώς οι συντάξεις κόπηκαν τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί κόπηκαν και η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της και η ανεργία εξακολουθεί να είναι 24%-25%, τα πράγματα φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί.

«Ο φόβος του Grexit έχει περάσεις, είναι πίσω μας. Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση, μια φάση επιστροφής στην ομαλότητα και τη σταθερότητα. Και αν επικρατήσει η λογική σε ολόκληρη την Ευρώπη, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε θετικά σημάδια ανάπτυξης και επιστροφής των επενδύσεων, αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα