Καθαρογράφεται η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Της Στεφανίας Σούκη

To δρόμο της καθαρογραφής παίρνει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, εξέλιξη την οποία αναμένουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να λάβουν λεπτομερή γνώση της εισήγησης με την οποία ορίζονται οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων.

Την όσο το δυνατόν συντομότερη καθαρογραφή της απόφασης έχει ήδη επισημάνει από την πρώτη στιγμή, μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου,

ώστε να «επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης» κι ενώ, πλέον, το θέμα φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις και στις Βρυξέλλες: χαρακτηριστικές ήταν οι επίσημες ανακοινώσεις χθές από την Κομισιόν περί της ''μνημονιακής δέσμευσης για την επένδυση'' αλλά και οι δηλώσεις περί ''συμβόλου κωλυσιεργίας και εμποδίων γραφειοκρατίας» για την υπόθεση του Ελληνικού.

Η εισήγηση του ΚΑΣ προς τη Λυδία Κονιόρδου είναι το πρώτο βήμα για την υπογραφή της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια και το θέμα της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την επένδυση.

Την καθαρογραφημένη απόφαση και τα διαγράμματα που τη συνοδεύουν αναμένει και το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development προκειμένου να τοποθετηθεί και να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Το θέμα της τήρησης των όρων της νομιμότητας για την επένδυση του Ελληνικού τόνισε χθές από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δηλώνοντας υπέρ των επενδύσεων, αλλά όχι με λογική ...εποχής Φαρ Ουέστ: «Ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό με όρους διασφάλισης δικαίου. Δε νοείται συζήτηση ότι δεν χρειαζόμαστε επενδύσεις, το θέμα είναι με ποιους όρους».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «αν η απόφαση δεν περνούσε από το ΚΑΣ, θα είχαμε διαρκείς προσφυγές στο ΣτΕ... Τώρα έχουμε σαφή απόφαση, συμβατή με την επένδυση, και η απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει και το δρόμο για την επένδυση. Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να θάψουμε τα αρχαία, αλλά ούτε και να γίνει η Ελλάδα εκθετήριο αρχαίων. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους ενδιαφερόμενους και θα κάνουμε ότι πρέπει με όρους νομιμότητας». Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ακόμη ότι «ήταν γνωστό στους θεσμούς ότι υπάρχουν αρχαία και εντοπίζονται όταν αλλάζουν οι όροι χρήσης γης».

Keywords
Τυχαία Θέματα