Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - Καναδά

Του Ιωάννη Αντύπα

Κατέρρευσαν οι προσπάθειες για να σωθεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ- Καναδά CETA πριν λίγη ώρα, καθώς η Υπουργός Εμπορίου του Καναδά Κριστίνα Φριλαντ αποχώρησε από τη Βαλονία, όπου διαπραγματευόταν με τη τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου του Βελγίου, το οποίο καταψήφισε την συμφωνία.

Η κα. Φρίλαντ είπε πως η αποτυχία εύρεσης συμβιβασμού με το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας αποτελεί μια «χαμένη ευκαιρία» και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών, χωρίς όμως καμία σιγουριά για την επιτυχία

τους.

Από τη πλευρά του ο Πολ Μανιέ, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαλονίας, ενημέρωσε το τοπικό κοινοβούλιο και τόνισε πως υπάρχει μεν πρόοδος αλλά δεν είναι έτοιμος να ανατρέψει την απόφαση.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα στα αγροτικά θέματα, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν, ιδιαίτερα στο συμβολικό ζήτημα της επιδιαιτησίας, το οποίο για εμάς είναι πολιτικά πολύ σημαντικό», είπε στα γαλλικά.

Σημειώνουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις και όχι τα κράτη μέλη, όμως το Βελγικό Σύνταγμα προβλέπει πως οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν ενεργό ρόλο στις εμπορικές συμφωνίες και έτσι αυτή η τοπική νομοθεσία έδωσε δύναμη για βέτο της συμφωνίας στο ομοσπονδιακό κρατίδιο.

Η άρνηση του Μανιέτ στις τροπολογίες που προτάθηκαν από την Επιτροπή για να ανατρέψουν την άρνηση του κοινοβουλίου της Βαλονίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αξιοπιστία της ΕΕ διεθνώς σύμφωνα με τη τοποθέτηση του Ντόναλντ Τούσκ την Πέμπτη, ο οποίος προειδοποίησε πως δεν θα είναι εύκολη η σύναψη οποιαδήποτε συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου στο μέλλον.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την άρση του αδιεξόδου είχαν επίσης ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ με τον Καναδό ομόλογο του Τζάστιν Τρουντό, με τον πρώτο να σημειώνει κατά την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής πως «προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να ξεφύγουμε από τη δύσκολη αυτή κατάσταση».

Πάντως οι διεργασίες από όλες τις πλευρές θα συνεχιστούν έτσι ώστε να υπάρξει κάποιος συμβιβάσιμός πριν να είναι πολύ αργά και η επόμενη διορία για εύρεση συμβιβασμού θα είναι η Σύνοδος ΕΕ – Καναδά την επόμενη Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα