Κατασκευάζονται κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Τουρκία


Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, με την Άγκυρα να ανακοινώνει πως ετοιμάζονται δύο κέντρα καταγραφής των ανθρώπων που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Βέβαια, η Τουρκία επισημαίνει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως οι ακριβείς συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επιστροφές.

Αναμένοντας την εφαρμογή της συμφωνίας πάντως, εργασίες για την κατασκευή των κέντρων έχουν ήδη ξεκινήσει στο θέρετρο του Τσεσμέ (στην

επαρχία της Σμύρνης) που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, δήλωσε ο δήμαρχός του.

Σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια εγκαταστάθηκαν σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο, διευκρίνισε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγκίτς μιλώντας στο πρακτορείο Αnadolu.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα υπάρχουν σκηνές στις οποίες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών και να τους καταγράφουν, καθώς και χώροι υγιεινής.

Όλα αυτά, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως τα κέντρα δεν αποτελούν καταυλισμούς προσφύγων, αλλά χώροι από τους οποίους αυτοί που καταγράφονται θα μπορούν στη συνέχεια να στέλνονται σε καταυλισμούς προσφύγων, το ταχύτερο δυνατόν.

«Μόλις καταγράφονται και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους, θα στέλνονται στους καταυλισμούς. Θα πράξουμε ούτως ώστε να παραμένουν εδώ όσο το δυνατόν λιγότερο», πρόσθεσε ο Νταλγκίτς.

Πολλοί αιρετοί αξιωματούχοι των παραλιακών πόλεων της δυτικής Τουρκίας εκφράζουν φόβους πως ο τοπικός πληθυσμός θα αντιδράσει σε μια ξαφνική συρροή μεταναστών, η οποία μπορεί επίσης να τρομάξει τους τουρίστες.

Αιρετοί αξιωματούχοι του Δικελί, βορειότερα και απέναντι από τη Λέσβο, έκαναν επίσης γνωστό ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όμως εικόνες που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από το τουρκικό κανάλι NTV έδειχναν μια άδεια αλάνα στον χώρο που προορίζεται για το κέντρο υποδοχής.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα