Βουτιά 15,50% για τη μετοχή της Fiat μετά την απώλεια του Μαρτσιόνε

Απανωτό σφυροκόπημα δέχεται η Fiat Chrysler, η μετοχή της οποίας βουτάει κατά 15,50% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Πριν προλάβει να συνέλθει από την αιφνίδια αποχώρηση του θρυλικού ηγέτη Σέρτζιο Μαρτσιόνε, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται αντιμέτωπη με την είδηση-σοκ του θανάτου του ανθρώπου που συνδέθηκε με το όνομα της όσο κανείς, και την έσωσε από τη χρεοκοπία.

Σαν

να μην έφτανε αυτό, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις της για μια σειρά στόχων για το σύνολο της χρήσης. Τα κέρδη β' τριμήνου μειώθηκαν κατά 35%.

Οι επενδυτές προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Fiat, καθώς ανησυχούν για το μέλλον του θρυλικού brand. Ο Μαρτσιόνε άλλωστε είχε αφήσει «στη μέση» το σχέδιο μεταμόρφωσης της εταιρείας, μην έχοντας προλάβει να μεταφέρει στο διαδόχο του, Μάικ Μάνλει, κάποια κατευθυντήρια γραμμή, η οποία ίσως να μην παίξει ρόλο στο τέλος, αλλά σίγουρα θα έκανε τους επενδυτές να νιώθουν πιο ασφαλείς για το μέλλον της εταιρείας.

Το ίδιο δε μπορεί να ειπωθεί για τη Ferrari, τη θυγατρική της Fiat Chrysler, η οποία υποχωρεί «μόλις» 2,5%, κι ενώ μάλιστα ήταν αυτή που αρχικά συγκέντρωνε τις περισσότερες ανησυχίες σε ότι αφορά το μέλλον της.

Τα αποτελέσματα της Fiat

Τα καθαρά κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 754 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 1,16 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν 6% στα 29 δισ. ευρώ.

Η Fiat επιβεβαίωσε το στόχο για τα προσαρμοσμένα κέρδη της χρήσης, αλλά υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη.

Η εταιρεία τώρα προβλέπει έσοδα για το 2018 μεταξύ 115-118 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 125 δισ. ευρώ.

Ακόμη περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη και αναμένει τώρα να διαμορφωθούν στα 7,5-8 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για τουλάχιστον 8,7 δισ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, μειώθηκαν 11% στα 1,66 δισ. ευρώ από τα 1,87 δισ. ευρώ στην ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 9,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα