Κάντο όπως το Ρόττερνταμ!!!

Πολλοί στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη σνομπάρουν και αντιδρούν στη κουλτούρα της επιχειρηματικής ανταπόδοσης - μια κουλτούρα επιχειρηματικής δράσης που εμπεριέχει και το στοιχείο του κοινωνικού μερίσματος κατά κύριο λόγο στα μέλη μιας τοπικής αγοράς ή μιας ευρύτερης κοινότητας συμφερόντων. Τελικά, όμως αυτή η κουλτούρα που δεν αρέσει ούτε στους οπαδούς της λησμονημένης Λαίδης Θάτσερ, ούτε στους φωνακλάδες ακτιβιστές της αντι-παγκοσμιοποίησης είναι εκείνη που φτιάχνει και συντηρεί γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους επιχειρηματικούς φορείς και τους πολίτες σε μια

πόλη ή αν προτιμάτε, σε ένα λιμάνι...

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις του πρώτου λιμανιού της χώρας, ο Πέτρος Κόκκαλης (εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος) παρουσία και του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, ανακοίνωσε μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία του νικητές του διαγωνισμού Bluegrowth, ενός θεσμού που αφορά την προώθηση των νέων καινοτομικών ιδεών σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την θάλασσα και το λιμάνι.

Όλοι οι φορείς του Πειραιά ήταν εκεί. Και οι μεγάλοι και οι μικροί και κυρίως εκπρόσωποι της κινητήριας μηχανής δηλαδή του εφοπλισμού. Εκεί ήταν και ο Mare Straetmans, επικεφαλής του PortXL, ενός new startup accelerator στο λιμάνι του Ρόττερνταμ που στηρίζεται από το ίδιο τον διαχειριστικό φορέα του λιμανιού αλλά και πολλούς διεθνείς παίκτες – τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές κ.α. Ουσιαστικά, ο Straetmans διευθύνει ένα επιταχυντή επιχειρηματικών ιδεών που αξιοποιούν την τεχνολογία και προωθούν καινοτομικές λύσεις σε προϊόντα- υπηρεσίες. Αλλά, το PortXL δεν είναι μόνο ένας επιταχυντής αλλά και ένας φορέας που κινητοποιεί επενδυτές και κεφάλαια, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη πόλη και την περιοχή, δεσμεύει «μυαλά» για το μέλλον.

Στην Ευρώπη και στην κουλτούρα που εκείνη αντιπροσωπεύει έτσι παίζεται το παιχνίδι. Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών ( την εποχή της ψηφιακής επανάστασης...).

Για να μην έχετε αγωνία στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε κανείς εκπρόσωπος ούτε του ΟΛΠ, ούτε και της Cosco.

Πάντως, αν οι Κινέζοι – τα νέα αφεντικά του λιμανιού- ήταν έξυπνοι θα είχαν κερδίσει την παρτίδα από τα αποδυτήρια... Θα μου πείτε ποτέ δεν είναι αργά – και θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας!!!

Keywords
Αναζητήσεις
newoney καντο οπως το ροττερνταμ
Τυχαία Θέματα