Κάντε «μπλόφα» στην Τρόικα για να πέσουν οι φόροι!

Τις τύχες τους στα χέρια τους κρατάνε για πρώτη φορά μετά την επιβολή του Μνημονίου πολίτες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και κυβέρνηση. Εφόσον όμως παίξουν καλά το «χαρτί» της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ή, έστω, και την … «μπλόφα» της αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Παρά τον βιαστικό, άτσαλο και ίσως άκαιρο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά τελικά στη μείωση του ΦΠΑ, τα κέρδη μπορεί να είναι

μεγάλα για όλους μας μετά από 4 ή 6 μήνες. Αρκεί το «πείραμα» να δείξει πως όταν μειώνονται οι φόροι, αυξάνονται τα κρατικά έσοδα.

Αφού όμως η τουριστική σαιζόν ουσιαστικά χάθηκε πια, θα «κάνουν παιχνίδι» ουσιαστικά μόνο οι Έλληνες μεταξύ τους. Και ίσως είναι μια ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη «μπλόφα» που θα έπρεπε να παίξουν όλοι μαζί οργανωμένα, επιχειρήσεις και καταναλωτές, απέναντι στους τεχνοκράτες ελεγκτές μας.

Αν κάναμε τόσα χρόνια θυσίες και θυσίες με το ζόρι και χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, υπάρχει ίσως και η δυνατότητα συντονισμένα όλοι οι Έλληνες να … «το ρίξουν έξω», για να γλιτώσουν από τα χαράτσια! Κόβοντας από αλλού, να βγαίνουν να τρώνε έξω, να καλέσουν και τους φίλους τους που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους λόγω του οικονομικού ή ψυχολογικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιπέσει, να τους κεράσουν το φαγητό.

Αντί να αγοράσουν κάτι άλλο, ακόμα και στερώντας κάτι επιπλέον από την οικογένειά τους, θα έπρεπε ίσως όλη η Ελλάδα να τρώει έξω από εδώ και μπρος. Αντί να πληρώνουν για να αγοράζουν ηρεμιστικά ψυχοφάρμακα που οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευθεί, αντί να το ρίξουν «στα κινέζικα» από τα καλάθια της λαϊκής, αντί για τσιγάρα και καπνό, αντί για οινοπνευματώδη στα μπαράκια, ας πηγαίνουν να τρώνε έξω. Μπας και βγει κάτι…

Έτσι θα μπορούσε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ στην εστίαση και στο τέλος θα τρίβουν τα μάτια τους οι ξένοι ελεγκτές. Τι θα πουν μετά; Πώς οι αυξήσεις φόρων αυξάνουν τα έσοδα και μειώνουν τα ελλείμματα; Ή ότι «με λιγότερους φόρους κινείται η αγορά και στηρίζεται το κράτος»; Ποιος θα πιστέψει μετά όσα γράφουν στις εκθέσεις τους;

Αυτό είναι ουσιαστικά το «πείραμα», και είναι κυρίως ψυχολογικό: αν θα βρουν τρόπο αντίδρασης επιχειρηματίες και καταναλωτές τώρα που έχουν τη μπάλα στα πόδια τους, ή αν θα αφεθούν στην μεμψιμοιρία μέχρι να εκπνεύσει η διάρκεια του μέτρου και τελικώς αποσυρθεί ως άχρηστο.

Προφανώς δεν αρκεί μόνο το «κόλπο» αυτό. Θα έπρεπε να γίνει συντονισμένα από όλους:

- Θα έπρεπε να καθιερώσουν όλοι μια έξοδο, την εβδομάδα ή το μήνα ή όποτε μπορούν, να μην το αναβάλλουν διαρκώς, μην κλειστούν άλλο πια στο σπίτι.

- Θα έπρεπε και οι επιχειρηματίες να κάνουν «φιλικές τιμές» (όχι απλώς να «περάσουν» τη μείωση του ΦΠΑ), να κόβουν αποδείξεις, να πληρώνουν τους φόρους τους. Για λίγους μήνες τουλάχιστον και μετά βλέπουμε –αν θα έχουν βγει ωφελημένοι δεν θα θέλουν να το χαλάσουνε μετά!

- Θα έπρεπε όμως ταυτόχρονα να πληρώνουν και όλοι ό,τι μπορούν σε άλλους φόρους, για να μην μεγαλώσουν τα ελλείμματα και στο τέλος αρχίσει μια νέα περίοδος λιτότητας.

Δύσκολα πράγματα βεβαίως όλα αυτά, αλλά με μια «ορθοπεταλιά» 4-5 μηνών ίσως, όλοι μαζί, καταφέρουμε κάτι που θα έπαιρνε πολλά χρόνια στη χώρα ή σε μια κυβέρνηση να επιτύχει: να «γυρίσει» ένα «ματς» που φαίνεται χαμένο, να δημιουργήσει νέα πιο ευνοϊκά δεδομένα για να στηριχτεί στη συνέχεια, να διαλύσει στερεότυπα και οικονομικίστικες αντιλήψεις για το μέλλον μας. Να κάνει κάτι που θα ξεπερνά το Μνημόνιο και τους αριθμούς του.

Blogger Κωστής Πλάντζος
Keywords
Τυχαία Θέματα