Και τώρα τι; Η τρόικα έφυγε η αβεβαιότητα μένει

του Αργύρη Παπαστάθη

Ώδινεν όρος και έτεκεν... "αισιοδοξία" για Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία). Όπως και τις προηγούμενες φορές. Άλλη μια επίσκεψη της τρόικας, η 4η από τον Οκτώβριο του 2016, για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έληξε χωρίς επιτυχή κατάληξη την Πέμπτη.

Στο μεταξύ η οικονομία βουλιάζει εξαιτίας της αβεβαιότητας (-1,1% κάτω το ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση), οι καταθέσεις στις τράπεζες

μειώνονται και οι επενδύσεις γκρεμίζονται (-30% στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2016).

Επιπλέον, η κυβέρνηση σταματάει σιγά σιγά να πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ιδιωτικό τομέα όπως δείχουν τα στοιχεία του ΓΛΚ για τα φέσια του Δημοσίου που αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι Θεσμοί επέστρεψαν στις βάσεις τους και η κυβέρνηση εποστρέφει στην περίφημη πολιτική διαπραγμάτευση. Όπως συμβαίνει σταθερά κάθε φορά μετά από ένα ναυάγιο σε τεχνικό επίπεδο. Στην άτυπη ενημέρωση μετά το EuroWorking Group της Πέμπτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι επαφές θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τη "στάνταρ" διατύπωση που ακούμε κάθε φορά από τις δύο πλευρές όταν αναχωρούν οι Θεσμοί χωρίς συμφωνία.

Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα μετά από δέκα μέρες διαπραγματεύσεων στο Hilton είναι ότι συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη των επιχειρήσεων -το οποίο όμως ήταν σχεδόν έτοιμο εδώ και καιρό. Όπως έγινε γνωστό θα "κουρεύεται" σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι το ΔΝΤ δέχτηκε πως το πλεόνασμα του 2016 είναι 3,2% του ΑΕΠ (αντί 0,5% του ΑΕΠ του στόχου) και ότι το Ταμείο συμφωνεί με την Αθήνα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018. Αυτό υπάρχει για την ώρα μόνο στις δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου χωρίς επιβεβαίωση από την πλευρά της Ουάσιγκον.

Αντιθέτως επιβεβαιώνεται ατύπως από όλους τους εμπλεκόμενους είναι ότι το Ταμείο ζητεί νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις μια κι έξω από το 2019.

Το αν θα ανοίξει ξανά θέμα για το 2018 στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και των εσόδων. Ακόμη όμως και στην κυβέρνηση καταγράφεται ανησυχία μετά τη βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο του 2016 καθώς οι καθυστερήσεις εγκυμονούν το κίνδυνο να ζητηθούν κι άλλα μέτρα.

Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας για τεχνική συμφωνία θα ανοίξει κατά τις λίγες μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου και στο άτυπο της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Αν κατέβει ξανά στην Αθήνα η τρόικα μετά τις 20 του μήνα τότε θα υπάρχει μια ελπίδα για SLA που θα μπορύσε να σφραγιστεί πολιτικά από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αν χαθεί κι αυτό ορόσημο η διαδιακασία παραπέμπεται για μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών (στις 16 Απριλίου) αλλά και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα