«Καμπανάκι» Χαρδούβελη για μακροχρόνια στασιμότητα

Σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά με κυρίαρχο το σενάριο της στασιμότητας μακροπρόθεσμα βλέπει για την ελληνική οικονομία ο πρώην υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και παρά τις έως τώρα αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και των πιστωτών.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Money Show ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την άποψη ότι το πιο πιθανό σενάριο για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι ο ρυθμός μεταβολής της να είναι κάτω απ' το +1% και αυτό εξαιτίας της ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής και της σχετικής αδιαφορίας που επιδεικνύουν πλέον οι δανειστές.

Περιέγραψε

δύο ακόμα πιθανά σενάρια, στα οποία όμως έδωσε πολύ χαμηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης: αυτό της ισχυρής ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 3% και αυτό της περαιτέρω επιδείνωσης με ύφεση 3% και τελικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όπως τόνισε, στο τέλος του 2014 οι ανισορροπίες της οικονομίας είχαν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό ενώ είχε πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η θετική πορεία ανατράπηκε εξαιτίας της καταστροφικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στις αρχές του 2015.

Τράπεζες «ζόμπι» και προϋποθέσεις ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, υπογράμμισε ότι αν η οικονομία δεν ανακάμψει και δεν αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια τότε οι τράπεζες θα παραμείνουν «ζόμπι», αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ο κ. Χαρδούβελης, επίσης, αναφέρθηκε στα σημεία που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη. Οπως τόνισε τα «σημεία – κλειδιά» είναι:

* Η στροφή της οικονομίας από την κατανάλωση προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές (πχ κατανάλωση το 90% στην Ελλάδα έναντι 76% στην Ευρωζώνη, επενδύσεις 11,5% έναντι 20% και εξαγωγές 30% έναντι 46% στην Ευρωζώνη).

* Η εμπέδωση κλίματος οικονομικής σταθερότητας (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, δημοσιονομική πειθαρχία), επισημαίνοντας πως το 11% του ΑΕΠ κατευθύνεται στο συνταξιοδοτικό, έναντι 2,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

* Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (μείωση της τρέχουσας υπερφορολόγησης, αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, αποτελεσματικότερη λειτουργία δημόσιου τομέα, συνέχιση στην εφαρμογή των εργαλείων του ΟΟΣΑ). Μεταξύ του 2009 και του 2014 η Ελλάδα ανέβηκε 40 θέσεις στην κατάταξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ, ενώ αντίθετα κατά τη διετία 2015-2016 υποχώρησε κατά 6 θέσεις, βρισκόμενη στην 61η θέση (ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 26).

* Να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις, διαδικασία που διακόπηκε στις αρχές του 2015.

* Το δημόσιο χρέος να ανακτήσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης που είχε.

* Να ενδυναμωθούν τα κοινωνικά δίκτυα και να μειωθεί η ανεργίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 23,15% με τους μακροχρόνια ανέργους να ξεπερνούν το 72%.

Keywords
Τυχαία Θέματα