Κ. Μητσοτάκης: «Βαθιά υφεσιακό» το μείγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας της Ναυτεμπορικής, χαρακτηρίζοντας «βαθιά υφεσιακό» το μείγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με ένα μείγμα μέτρων που δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και πολύ λιγότερο στον περιορισμό των δαπανών»,

ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή «θα πλήξει την κατανάλωση, θα επιβαρύνει τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή.

«Το μείγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και αυτό το γνωρίζουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των δανειστών» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Υποστήριξε ακόμη ότι «υπήρχε άλλος δρόμος», αυτός της στοχευμένης μείωσης κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει «κοστολογημένες προτάσεις» επωμιζόμενη το πολιτικό κόστος.

Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το κόστος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι 21 δισ. σε απώλεια ΑΕΠ. Όπως είπε, στα τέλη του '14 όλοι προέβλεπαν ανάπτυξη 3% για το 2015 και 3,5% για το 2016. «Όμως το 2015 ήταν υφεσιακή χρονιά και φοβάμια ότι και το 2016 θα είναι το ίδιο», εκτίμησε, συμπληρώνοντας πως το τίμημα της διαπραγματευτικής στρατηγικής που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν «5.000 ευρώ κόστος για κάθε νοικοκυριό».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την άποψή του ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί «η κυβέρνηση κατά βάθος αντιπαλεύει και εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα».

«Η επιχειρηματικότητα δεν είναι συμβατή με το πολιτικό DNA της», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει το σύνδρομο του Ιανού: ένα πρόσωπο που μιλάει για μεταρρυθμίσεις και ένα άλλο πρόσωπο που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υπονομεύσει αυτές τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό διερωτήθηκε αν «έπρεπε η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή απλά υπό την πίεση των πιστωτών; Είναι αυτή αντιμετώπιση για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις;» σημειώνοντας ότι «έτσι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι οι επενδύσεις που χρειάζεται η Ελλάδα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά επισήμανε ότι «σπασμωδικές και επιμέρους ενέργειες δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν το κλίμα» που υπάρχει.

Χαρακτήρισε ακόμη «αδειανό πουκάμισο» τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς -όπως είπε- είναι χωρίς ουσιαστικούς πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα