Ιταλία: Εξετάζει ένεση ρευστότητας 4,4 δισ. δολ. στις τράπεζες μετά το Brexit

Σχέδιο σταθεροποίησης του τραπεζικού της κλάδου ετοιμάζει η Ιταλία, μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, γεγονός που οδήγησε σε sell off τις τραπεζικές μετοχές, αυξάνοντας παράλληλα τους φόβους των επενδυτών για άτακτη υποχώρηση των αγορών των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος λόγω των «κόκκινων» δανείων ύψους 360 δισ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα μεταξύ των οποίων και η παροχή 40 δισ. ευρώ ως ένεση ρευστότητας στις τράπεζες.

Το ποσό, όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Σημειωτέον ότι οι ιταλικές τράπεζες είχαν από τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, λόγω των κόκκινων δανείων ύψους 360 δισ. ευρώ, ενώ η ασθενική ανάπτυξη και το χαμηλό ρεκόρ στα επιτόκια είχαν επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Την Παρασκευή η UniCredit και η Intesa Sanpaolo έκαναν «βουτιά» 20%, ενώ σήμερα κινούνται ανοδικά.

«Στην Ιταλία η πτώση 10% της χρηματαγοράς μετά το Brexit σηματοδοτεί ξεκάθαρα τη μεταβλητότητα και την αστάθεια της χώρας σε μια μεγάλη τραπεζική κρίση», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε άρθρο που δημοσίευσε στο Project Syndicate την περασμένη εβδομάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Ρώμης προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει μερίδια προβληματικών τραπεζών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν απευθείας μέσω της έκδοσης νέου δημόσιου χρέους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ιταλίας συναντήθηκαν το σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις προτάσεις που υπάρχουν, ενώ έγιναν και άτυπες συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πηγές, οι ιταλικές αρχές παρακολουθούν στενά τις αγορές και θα θα ανακοινώσουν μέτρα στήριξης των τραπεζών εντός ολίγων ημερών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από πιθανές εξαιρέσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών, ώστε να παρέχει απευθείας χρήματα σε τράπεζες, αν συνεχιστεί η βουτιά στις μετοχές, επικαλούμενη έκτακτες περιστάσεις (δηλ. το Brexit), χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα