Ισπανία: Προς συγχώνευση Banco Mare Nostrum και Bankia

Στη συγχώνευση των τραπεζών Banco Mare Nostrum και της Bankia ετοιμάζεται να προχωρήσει το ισπανικό Δημόσιο και στην πώληση εν συνεχεία των συνδυασμένων μετοχών, ώστε να μειώσει κατά τον τρόπο αυτό το κόστος της διάσωσής τους.

Πρόκειται για δύο τράπεζες που κρατικοποιήθηκαν στον απόηχο των επιπτώσεων από το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων.

Όπως εκτιμά το κρατικό fund

διάσωσης τραπεζών, από τη συγχώνευση θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το αν πωλούνταν οι μετοχές ξεχωριστών τραπεζών.

Η Ισπανία είχε ζητήσει από την ΕΕ πακέτο διάσωσης 41 δισ. ευρώ το 2012 για τη στήριξη των τραπεζών της. Οι ολοένα αυξανόμενες ζημιές τους από τον τομέα real estet υπέσκαπταν το κλίμα εμπιστοσύνης προς τα κρατικά ομόλογα, επιδεινώνοντας την κρίση χρέους.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες, θα εξετάσουν την πρόταση συγχώνευσης, που θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των μετόχων τους. Η Bankia είχε λάβει βοήθεια 22 δισ. ευρώ, ενώ η BMN είχε πάρει 1,65 δισ.

Το ισπανικό Δημόσιο κατέχει το 66% της Bankia μετά την πώληση μεριδίου 7,5% το 2014, ενώ οι φορολογούμενοι, μέχρι στιγμής έχουν ανακτήσει ποσό 1,8 δισ. ευρώ από μερίσματα και την πώληση του μεριδίου αυτού.

Η BMN, που δεν είναι εισηγμένη και δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών ταμιευτηρίων, κρατικοποιήθηκε το 2013 και της δόθηκαν 730 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια με τον όρο να μειώσει το μέγεθός της και να πουλήσει assets ενόψει αρχικής δημόσιας προσφοράς πριν το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα