Ισπανία: Ο τουρισμός δεν κατάφερε να «σηκώσει» την ανάπτυξη – Αύξηση του ΑΕΠ 0,3% το γ’ τρίμηνο (γράφημα)

Η οικονομία της Ισπανίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο, καθώς η μείωση των επενδύσεων αντιστάθμισε την άνθηση του τουρισμού.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά μεγαλύτερο από τη μέση εκτίμηση 0,2% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών.

Η Ισπανία καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις

στην Ευρώπη στα οικονομικά της μετά την πανδημία, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, η οποία βοηθήθηκε από τον ασυνήθιστα καλό καιρό. Τα στοιχεία για το 2021 και το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτοντας ότι η οικονομία επέστρεψε στα προ-covid περιόδου επίπεδα πέρυσι και όχι στα μέσα του 2023, όπως θεωρούνταν προηγουμένως.

Η Ισπανία είδε επίσης την έξαρση του πληθωρισμού που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι σε άλλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, έπεσε μάλιστα κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Αλλά η αυστηρότερη νομισματική πολιτική απειλεί να πλήξει τα νοικοκυριά με δάνεια σε κυμαινόμενα επιτόκια και οι υποδαυλίζοντας και πάλι την αύξηση στις τιμές.

Τα στοιχεία της Παρασκευής είναι τα πρώτα από ένα σημαντικό μέλος της ευρωζώνης, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να υποβάλλουν εκθέσεις την επόμενη εβδομάδα, μαζί με το ίδιο το νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών, το οποίο αγωνίζεται να διατηρήσει την ανάπτυξη.

Οι αριθμοί θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους αν θα παρατείνει μια σειρά επιδοτήσεων – κυρίως στις δημόσιες μεταφορές – που τέθηκαν σε εφαρμογή για να απαλύνουν την κρίση του κόστους ζωής.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες με άλλα κόμματα για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, κάτι που πρέπει να κάνει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να αποφύγει νέες εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: «Πονοκέφαλος» η κάμψη στα δάνεια – Πού πάει το «μπαλάκι» για το spread σε δάνεια – καταθέσεις

Στουρνάρας: Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις: γεωπολιτική, ενεργειακή και κλιματική κρίση

Τα αποσμητικά ο μεγάλος κερδισμένος της επιστροφής στο γραφείο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα