Ισπανία-Εκλογές: «Η επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ»

«H Ισπανία φέρνει την επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. «Η χώρα που ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής προόδου, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει πολιτικά» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα

στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα, οι εκλογές στην Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή της Ευρώπης», σημειώνει η Die Welt.

Το γεγονός ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και πάλι έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί. Μια κατάσταση που περιπλέκεται από τις τάσεις ανεξαρτησίας στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων αλλά και τις τάσεις προστασίας των ιστορικών ταυτοτήτων στη Γαλικία,τις Κανάριες νήσους ή τις Βαλεαρίδες.

Οι Ισπανοί πολίτες βλέπουν με έντονη δυσαρέσκεια τα φαινόμενα της διαφθοράς να πλήττουν τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο και σε συνδυασμό με την πολιτική της λιτότητας και τη μεγάλη ανεργία,έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο στρέφει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους προς τη λαϊκίστικη συμμαχία διαμαρτυρίας των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη στραφεί μακριά από τα παλιά μεγάλα κόμματα και κατευθύνονται εκτός από το Podemos και στο φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos.

Ακούγεται παράξενο στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι η Ισπανία που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο και αποτελεί αγαπημένο τόπο διακοπών για τους βόρειο-Ευρωπαίους, βρίσκεται σε κατάσταση ... κατάθλιψης και ακολουθώντας το παράδειγμα του Δον Κιχώτη εξελίσσεται σε «έθνος με θλιβερή όψη».

«Άρωμα» Brexit για Καταλονία και Γιβραλτάρ

Πάντως, η απόφαση των Βρετανών να πουν «όχι» στην Ευρώπη αναμένεται να ανοίξει την όρεξη στους Καταλανούς, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και οι Καταλανοί που δεν υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία θέλουν να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους για το μέλλον.

Εκτός από το θέμα της Καταλονίας, η Ισπανία έχει ανοικτό κι ένα άλλο μέτωπο: η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα επιδιώξει συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ε.Ε.Το Γιβραλτάρ ψήφισε παραμονή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια σχεδόν με καθολικό ποσοστό, καθώς η καμπάνια «Remain» συγκέντρωσε ποσοστό 95,9% και μάλιστα με προσέλευση που ξεπέρασε το 80%.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Gabinet D' Estudis Socials i Opinio Publica (GESOP) -πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία- έδειξε ότι, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά την πρώτη θέση με ποσοστό 28,2% (114 έως 188 βουλευτές), την άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δεύτερη θέση ( από τρίτη που ήταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις)- με ποσοστό 21,7% και 83-87 βουλευτές , την υποχώρηση στην τρίτη θέση του Unitos Podemos με 21,7% και οι "Πολίτες" στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15,2%. Κανένα από τα κόμματα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, όπως προκύπτει και από αυτή την δημοσκόπηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας που θα παίξει ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές, φαίνεται ότι έχει αλλάξει στάση σχετικά με την Καταλονία.

Το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ήταν εκείνο που προέβαλε το αριστερό κόμμα προκειμένου να μη δεχθεί τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές σε κυβερνητικό επίπεδο. Τις τελευταίες ώρες, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής της συμμαχίας Unidos Podemos (της συνεργασίας Podemos με την Ενωμένη Αριστερά), δήλωσε ότι δεν θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Καταλονία ως απαράβατο όρο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η πρότασή μας είναι να γίνει το δημοψήφισμα, όμως είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα. Θέλουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις χωρίς κόκκινες γραμμές και να ακούσουμε όλες τις προτάσεις», είπε ο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Η Καταλονία, πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή με τη δική της γλώσσα, έχει ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας. Ακόμη και οι Καταλανοί που δεν υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία θέλουν να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους για το μέλλον. To Unidos Podemos αντιτίθεται στην απόσχιση, όμως η στάση του σχετικά με το δημοψήφισμα έχει βοηθήσει να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική βάση στην περιοχή.

Πάντως, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Unidos Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές μπορεί να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας αν και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ αυτή τη στιγμή, για να περισώσει ψήφους, αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα