Ισπανία: Αργοπεθαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η εύρωστη οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, δεν λέει τίποτα στον Richardo Sainz, ιδιοκτήτη ενός μικρού μπακάλικου στην εργατική γειτονιά Orcasitas της Μαδρίτης.

Οι μηνιαίες πωλήσεις έχουν υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ από 25.000 ευρώ που ήταν το 2008. Και ο ίδιος προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς οι παλιοί του πελάτες γερνάνε και πεθαίνουν και οι νέοι προτιμούν να ψωνίζουν στα super markets.

Όλοι οι υπάλληλοί του έχουν φύγει, δεν μπορεί να προσλάβει άλλους, εργάζεται 11 ώρες ημερησίως, έξι ημέρες την εβδομάδα

και δηλώνει «η ανάκαμψη μπορεί να έχει ευνοήσει κάποιους, αλλά σίγουρα όχι επιχειρήσεις στο μέγεθος της δικής μου. Το σύστημα δεν μας στηρίζει».

Ο κύκλος εργασιών για τις ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει 32% μεταξύ 2007 και 2014, σύμφωνα με έρευνα του IESE Business School, μεταξύ 1,2 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεων. Αντίθετα αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων κινούνται ανοδικά, οι οποίες έχουν φροντίσει να αυξήσουν κατά 7% το εργατικό τους δυναμικό.

Ό,τι ισχύει με την επιχείρηση του Sainz, ισχύει και για το 96% των 3,2 εκατ. ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων -αυτές που διαθέτουν το πολύ εννέα υπαλλήλους και τα ετήσια έσοδά τους δεν φθάνουν τα δύο εκατ. ευρώ. Αυτές οι επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 33,5% της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό που είναι περισσότερο από 4% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την έναρξη της κρίσης η ισπανική κυβέρνηση φρόντισε να ψηφίσει νόμους, βάσει των οποίων διευκολύνονται τόσο οι προσλήψεις όσο και οι απολύσεις υπαλλήλων, με ταυτόχρονη, όμως, στήριξη στις επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό. Όμως αυτή η πρόσβαση δεν είναι ίδια για όλους.

Το κόστος δανεισμού στην Ισπανία είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, με τις μικρές επιχειρήσεις να καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τους ισχυρούς και μεγάλους ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με έρευνα του CEPYME.

Keywords
Τυχαία Θέματα