Ισπανία: Ανάπτυξη μεγαλύτερη της αναμενόμενης το β' τρίμηνο παρά το πολιτικό αδιέξοδο

Καλύτερη της αναμενόμενης ήταν η ανάπτυξη στην Ισπανία το β' τρίμηνο, κι αυτό παρά το συνεχές πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, μετά από δύο εκλογικές διαδικασίες.

Το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α' τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 0,7%. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,2%, έχοντας προσθέσει περίπου 484.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε τριμηνιαία βάση, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,7% ενώ οι επενδύσεις στις υποδομές και τις

κατασκευές, τομέας που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα κατά την οικονομική κρίση, επίσης εμφάνισε αύξηση, της τάξης του 0,9%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 31 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του στην κυβέρνηση.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει πετύχει προκαταρκτική συμφωνία με τους Ciudadanos ωστόσο χρειάζεται και τη στήριξη των Σοσιαλιστών, έστω και με την αποχή τους, αλλιώς θα χάσει στην ψηφοφορία και θα πυροδοτήσει αναγκαστικά τις διαδικασίες για τρίτες εκλογές, μέσα σε έναν χρόνο.

Η Ισπανία κινδυνεύει επίσης να χάσει την προθεσμία του Σεπτεμβρίου για την κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2017 ο οποίος πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση γλίτωσε παρά... τρίχα την επιβολή προστίμου λόγω υψηλού ελλείμματος και ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος δεσμεύτηκε να το ρίξει γρήγορα κάτω από τον στόχο του 3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης Ραχόι για την οικονομία, η ανάπτυξη φέτος θα είναι της τάξης του 2,9% αναβαθμισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 2,7%, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα