Ισχυρή πτώση σε Dow Jones μετά τους δασμούς Τραμπ

του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ισχυρές απώλειες καταγράφει η Wall Street στον απόηχο της ανακοίνωσης των δασμών.

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχεται φυσικά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones (-1%) στις 24.430 μονάδες, ενώ ακολουθεί με -0,51% ο S&P στις 2.711 μονάδες. Ηπιότερη πτώση 0,16% για Nasdaq στις 7.450 μονάδες, με στήριξη από τεχνολογικό τομέα.

Τις ισχυρότερες απώλειες της τάξεως του 1,80-2% καταγράφουν οι Boeing, Caterpillar,

καθώς και οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley.

Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Στα θετικά της ημέρας, η μετοχή της General Motors πραγματοποιεί άλμα 9,7%, μετά την επένδυση της Softbank στη μονάδα αυτοοδηγούμενων οχημάτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πλήγμα για Γερμανία, πτώση άνω του 1,60% σε DAX

Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο «σφυροκόπημα» δέχεται η Γερμανία, με τον DAX να χάνει πάνω 1,60%, καθώς οι δασμοί αναμένεται να βλάψουν σημαντικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. «Δε θα ξανακυκλοφορήσει Mercedes στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ασφάλεια των ομολόγων καταφεύγουν οι επενδυτές

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές καταφεύγουν και πάλι στην «ασφάλεια» των ομολόγων, τα οποία και είχαν εγκαταλείψει προσωρινά χθες, εν μέσω αισιοδοξίας για θετική έκβαση στο ιταλικό πολιτικό θρίλερ.

Οι αγοραστές επιστρέφουν συγκεκριμένα στα αμερικανικά και γερμανικά 10ετή ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο 2,83% και 0,336% αντίστοιχα. Αποκλιμάκωση στο 1,236% καταγράφει και το βρετανικό 10ετές.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ χάνει και πάλι έδαφος έναντι δολαρίου, υποχωρώντας ελαφρά στο 1,165, ενώ ενισχύεται ο δείκτης δολαρίου. Σταθερή η βρετανική λίρα, επιστρέφουν οι αγοραστές και στο «ασφαλές» γιεν.

Μάκρο

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες πραγματοποίησαν άλμα 0,6% τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο τους τελευταίους πέντε μήνες. Τον Μάρτιο είχαν σημειώσει άνοδο 0,5%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 0,2% υψηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 1,8%, κάτω από τον στόχο του 2% της Fed.

Πετρέλαιο

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 1,79% στα 66,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,09% χαμηλότερα, στα 1.305 δολάρια ανά ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα