Ισχυρή άνοδος για τις μετοχές μετά την υπομονετική Fed

Iσχυρά κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά να μείνει προσηλωμένη στην πιθανότητα η όποια άνοδος να γίνει μέσα στο έτος.

Ο DOW σημείωσε άνοδο 0,90% στις 18.293,70 μονάδες ενώ ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 2.163,12 μονάδες. Ο NASDAQ σημείωσε άνοδο 1,03% στις 5.295,18 μονάδες.

Τα αναμενόμενα έπραξε η Fed,

διατηρώντας αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια, αλλά όπως όλα υποδεικνύουν «άνοιξε σχεδόν διάπλατα τον δρόμο» για αύξησή τους, το πιθανότερο στη συνεδρίαση Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο μεταξύ 0,25% και 0,5%. Εκτιμά ότι το ενδεχόμενο αύξησης έχει ενισχυθεί αλλά αποφάσισε, τουλάχιστον προς το παρόν, να περιμένει περαιτέρω ενδείξεις που θα υποδεικνύουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι επιτεύξιμοι. Ως στόχοι παραμένουν η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αλλά και η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία εκ των 10 μελών του διοικητικού συμβουλίου της Fed, επτά ψήφισαν υπέρ της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων, ενώ τρία μέλη (οι Esther George, Loretta Mester και Eric Rosengren) τάχθηκαν υπέρ μίας αύξησης που θα κυμαίνονταν από 0,5% έως και 0,75%!

Ισχυρή άνοδος την Τετάρτη για τα futures του πετρελαίου καθώς οι αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε στοιχεία αναφορικά με τα αποθέματα αργού που έδειξαν απροσδόκητη πτώση για τρίτη εβδομάδα στην σειρά.

Στήριξη στις τιμές του πετρελαίου έδωσαν και οι όλο αυξανόμενες προσδοκίες της αγοράς ότι είναι πιθανή η συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των μεγαλυτέρων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου στην μείωση της παραγωγής ώστε να επιτευχθεί σταθεροποίηση των τιμών.

Το αργό WTI παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 1,08 δολάρια στα 45,13 δολάρια στο βαρέλι. Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου προσέθεσε 83 σεντς ή 1,8% στα 46,71 δολάρια στο βαρέλι.

Στο 0,77% η απόδοση των 2ετών ομολόγων στο 1,65% αυτή των 10ετών.

Στα 1.118 δολάρια το ευρώ ενώ το γιεν κυμάνθηκε στα 100,5 γιεν στο δολάριο.

Πέντε μετοχές κατέγραφαν άνοδο για κάθε μία που υποχωρούσε.

Ο δείκτης φόβου (VIX) διαπραγματεύτηκε κοντά στο 13,2 με πτώση 14,4%.

Κέρδη 13,30 δολαρίων για τον χρυσό στα 1.335 δολάρια στην ουγγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα