Ήρθε η ώρα του χρυσού;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ισχυρό ράλι άνω του 2,67% καταγράφει αυτή την ώρα ο χρυσός στα 1.225 δολάρια, την ώρα που η Wall Street συνεχίζει να υποχωρεί μετά και το χθεσινό sell-off.

Οι επενδυτές σπεύδουν μαζικά στα ασφαλή καταφύγια, όπως πολύτιμα μέταλλα και ομόλογα, εγκαταλείποντας ριψοκίνδυνα assets, δηλαδή μετοχές.

Ωστόσο κανένα άλλο «καταφύγιο» δεν δείχνει να επωφελείται από τη βουτιά στη Wall Street τόσο όσο ο χρυσός, ενδεικτικό πως ίσως το παραμελημένο πολύτιμο μέταλλο ήρθε η ώρα να «λάμψει» και πάλι.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ο

χρυσός έχει απωλέσει περισσότερο από το 13% της αξίας του, εξαιτίας εν μέρει και των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve και του ισχυρού δολαρίου, που τείνει να πιέζει τις τιμές του χρυσού, καθώς το καθιστά ακριβότερο για αγορά με συνάλλαγμα, και επομένως λιγότερο ελκυστικό.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί ελαφρά σήμερα, προσφέροντας έξτρα στήριξη στην τιμή του χρυσού.

«Με τις αγορές να υποχωρούν, ο κόσμος αυξάνει την κατανομή του προς τον χρυσό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της U.S. Global Investors, Michael Matousek.

Να σημειωθεί ότι και το ασήμι κερδίζει αρκετά σήμερα, με +1,88% στα 14,59 δολάρια ανά ουγγιά.

Ανακτά τη χαμένη αίγλη

Είναι γεγονός πάντως, πως παρά τον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες, ο χρυσός δεν επωφελήθηκε καθόλου από τις εμπορικές εντάσεις που θεωρητικά θα έπρεπε να στείλουν αγοραστές στο ασφαλές καταφύγιο, όπως θα περίμενε κανείς.

Αντίθετα, κόντρα στις προσδοκίες, η Wall Street συνέχισε να καλπάζει ασταμάτητη όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και το χθεσινό sell-off, που ίσως αποτελεί το πρώτο «ταρακούνημα», προάγγελο μιας ισχυρής επικείμενης διόρθωσης. Οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου φάνηκαν για πρώτη φορά χθες στο -4% της Wall Street, με πολλές εισηγμένες εταιρείες να εμφανίζουν ζημιές, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους πρώτων υλών.

Όταν η διόρθωση τελικά ξεκινήσει, θα είναι σίγουρα ισχυρή, δεδομένων των υπεραγορασμένων (σύμφωνα με τους αναλυτές) αποτιμήσεων πολλών αμερικανικών μετοχών, οι οποίες θα πρέπει να επανέλθουν σε τιμές ισορροπίας αγοράς/πώλησης προτού σταθεροποιηθεί η αγορά και αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι.

Όμως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να κρατήσει καιρό, και οι επενδυτές δείχνουν να τοποθετούνται προς το παρόν στην ασφάλεια του χρυσού.

Τέλος, δεν είναι λίγοι αναλυτές και επενδυτές που προειδοποιούν πως η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση ζυγώνει, και ενδεχομένως θα μπορούσε να χτυπήσει ακόμη και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με τις πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις να την τοποθετούν σε ορίζοντα πέντε χρόνων.

Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, ίσως να δούμε το χρυσό να επιστρέφει όχι μόνο στα επίπεδα των 1.360 δολαρίων (όπου βρισκόταν πριν τον εμπορικό πόλεμο) αλλά ακόμη και πάνω από τα 1.800 δολάρια, όπου και βρέθηκε εν με΄σω της τελευταίας οικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα