Ιρλανδικές εκλογές: Φόνοι, Καλάσνικοφ και μαφιόζοι ναρκωτικών

Πολύ κοντά στο International Financial Services Centre του Δουβλίνου, ένοπλη αστυνομία περιπολεί τους δρόμους οι οποίοι έχουν γεμίσει με προεκλογικές αφίσες, προσπαθώντας να μειώσουν την έκρηξη της βίας.

Στην άλλη άκρη της πόλης, στην εντυπωσιακή Royal Irish Academony, η παρουσίαση του μανιφέστου του Sinn Fein κυριαρχήθηκε από τις ερωτήσεις και επερωτήσεις όσον αφορά την τακτική του κόμματος για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Λίγες ημέρες

πριν, μία συμμορία έκανε επίθεση σε προκαταρκτική παρουσίαση αγώνα του μποξ με Καλάσνικοφ. Μία επίθεση που είχε την υπόνοια παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Δύο εβδομάδες και μόνο απομένουν για τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου. Η επίθεση έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στο κόμμα Sinn Fein και την πρότασή του να καταργήσει ειδικό δικαστήριο χωρίς ενόρκους που καταδικάζει ειδικές περιπτώσεις όπως τρομοκράτες και μαφιόζους. Αν και οι αντίπαλοι του Sinn Fein προσπαθούν να φανούν ως η επιτομή του νόμου και της τάξης, ο αρχηγός του Sinn Fein, Gerry Adams, ο οποίος είναι συνώνυμος με τις συγκρούσεις στη Β. Ιρλανδία, έπρεπε να αρνηθεί πως δεν θα αντιμετωπίσει το έγκλημα σοβαρά, τη στιγμή που ο κόσμος εστιάζει σε αυτό το πρόβλημα παρά στην οικονομία.

Ο Adams ανέφερε πως "Το Sinn Fein δεν θα δεχθεί μαθήματα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η κυβέρνηση έχει ήδη πολύ βεβαρημένο ιστορικό όσον αφορά τη Δικαιοσύνη".

Η Frances Fitzerald, υπουργός Δικαιοσύνης της τωρινής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της προσπάθειάς της και το ιστορικό αυτό, αναφέροντας πως πέρυσι υπήρξαν μόνο 3 μαφιόζικες δολοφονίες σε σχέση με 17 το 2010. Επίσης προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προσπαθήσει να καταργήσει τα δικαστήρια χωρίς ενόρκους.

Ο πρώην πολιτικός τομέας του ΙRA, το Sinn Fein, έχει επαναπροσδιοριστεί ως το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης κατά της πολιτικής λιτότητας, από τις εκλογές του 2011.

Μέχρι κάποιο σημείο, όλο το σχέδιο πήγαινε καλά. Το Sinn Fein συγκέντρωνε 24% τον Δεκέμβριο του 2014, στη θέση ως πρώτο κόμμα, με υπερδιπλασιασμένα ποσοστά από το 2011.

Από τότε, όμως, η δημοτικότητα έχει μειωθεί στο 17%, αφού η ιρλανδική οικονομία ανακάμπτει, και το... αδερφικό ελληνικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μετά από την τρομοκρατική ενέργεια ενάντια σε ξενοδοχείο στο Δουβλίνο που κόστισε τη ζωή σε ένα άτομο, και την άρνηση του Continuity Irish Republic Army πως αναλαμβάνουν την ευθύνη, την Δευτέρα υπήρξε και άλλη δολοφονία στους δρόμους του Δουβλίνου, αυτή τη φορά για ναρκωτικά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Sinn Fein επικεντρώθηκαν στο παιχνίδι των κατηγορητηρίων, και το πλάνο του κόμματος για κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων, το οποίο πολλές φορές έχει κατηγορηθεί από τη Διεθνή Αμνηστία και τον ΟΗΕ πως δεν προσφέρει στους κατηγορούμενους την ευκαιρία για δίκαιη δίκη.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα επηρεαστεί το κόμμα από τις πρόσφατες εξελίξεις. Μέχρι πρότινος, το Sinn Fein έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα από τα αρνητικά δημοσιεύματα, αλλά τώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, και οι κατηγορίες δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα.

Keywords
Τυχαία Θέματα