Ήρεμοι οι Ιταλοί παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για το δημοψήφισμα

Eδώ και 13 και πλέον χρόνια ως γερουσιαστής στη Ρώμη, ο Luigi Zanda έχει "επιβιώσει" τεσσάρων διαφορετικών πρωθυπουργός. Αν και οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν πως μπορεί να πέσει και ο νυν πρωθυπουργός, ο Ζanda είναι ολίγον τι χαλαρός.

"Η Ιταλία ξέρει πως να διαχειρίζεται την αστάθεια", ανέφερε ο 74χρονος πολιτικός. "Δεν θα πρόκειται για το τέλος του κόσμου εάν κερδίσει το 'Όχι'. Η Ιταλία δε θα καταρρεύσει.

Οι θεσμοί της είναι σταθεροί".

Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής καμπάνιας λαμβάνουν χώρα με φόντο ένα κρεσέντο άγχους στις διεθνείς αγορές, με τη νομισματική μεταβλητότητα να αυξάνεται. Οι εύθραυστες τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας, με τους αναλυτές να φοβούνται τη διάλυση όχι μόνο της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του ευρώ. Με τον Ιταλό πρόεδρο και τα mainstream κόμματα να σχεδιάζουν μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης εάν χάσει ο Renzi, αρκετοί αναλυτές οι οποίες είναι συνηθισμένοι στους τρόπους λειτουργίας των Ιταλών καλούν προς ηρεμία.

Τα spread μεταξύ των δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών έφτασαν τους 187 πόντους βάσεως αυτή την εβδομάδα, ρεκόρ δυόμιση ετών. Το selloff αυτό θα επεκταθεί, πιθανά, εάν οι Ιταλοί καταψηφίσουν το πλάνο του Renzi.

To κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, έγκειται στις οικονομικές αδυναμίες της χώρας, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψήφου, ενώ το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ προσφέρει ένα είδος προστασίας στους επενδυτές, όπως αναφέρουν.

Το χειρότερο σενάριο θα δει διάλυση της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας, κάτι που θα πυροδοτήσει και ένα "domino effect" ως προς την κατάρρευση άλλων τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα