Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη - Στο επίκεντρο η κατάρρευση της Carillion

Ήπιες απώλειες τη Δευτέρα στις ευρωπαϊκές αγορές με το επενδυτικό κλίμα να επηρεάζεται από την κατάρρευση της Carillion.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 κατέγραψε πτώση 0,17% και διαμορφώθηκε στις 397,83 μονάδες,

Ο FTSE100 -0,12%, o DAX -0,34%, o CAC40 -0,13%, o FTSE MIB +0,49%, o IBEX35 +0,05%.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μικρότερος τη Δευτέρα απ' ότι συνήθως καθώς η Wall είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Επίσης, το δολάριο

ήταν υπό πίεση με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση κοντά στο κλείσιμο της Ευρώπης έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

Η είδηση που κυριάρχησε σήμερα ήταν ότι η βρετανική κατασκευαστική Carillion μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η μετοχή της ανεστάλη από τη διαπραγμάτευση, αλλά οι αντίπαλες εταιρείες Serco και Interserve κατέγραψαν αντίστοιχα άνοδο 7% και 2%.

Ωστόσο, η HSBC και η κατέγραψαν απώλειες RBS 0.86% και 0,76% αντιστοίχως καθώς οι δυο τράπεζες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών της Carillion.

Η Carillion κατέρρευσε σήμερα όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη, οδηγώντας την σε υποχρεωτική εκκαθάριση.

H φινλανδική εταιρεία εξορύξεων Metso κατέγραψε βουτιά 9,84%, μετά την ανακοίνωση ότι πωλήσεις και κέρδη κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων. Από την άλλη, η Vivendi σημείωσε άνοδο 2,69% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησής της.

Στα εταιρικά νέα, η Renault ανακοίνωσε αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων για το 2017 και ανακοίνωσε ότι περιμένει περαιτέρω αύξηση για το 2018.

Η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την ιδιοκτησία της επί της L'Orange, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει μια πώληση της γερμανικής θυγατρικής της, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η ίδια εφημερίδα το Σαββατοκύριακο μετέδωσε ότι η γαλλική BNP Paribas σχεδιάζει να επωφεληθεί από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, μέσω της προσέλκυσης μεσαίου μεγέθους βρετανικών εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα